Grupa 18-godišnjaka osmislila traku koja sprečava spavanje za volanom

Učenici treće godine Mehatroničke tehničke škole u Varšavi osmislili su sigurnosnu traku za vozače, koja sprečava spavanje za volanom. Nakon što je jedan od njih učestvovao u nesreći koju je izazvao vozač koji je zaspao tokom vožnje, odlučili su da se fokusiraju na ovaj prilično ozbiljan problem. Procenjuje se da u Poljskoj do 600 nezgoda svake godine uzrokuju vozači koji zaspu.

„Sigurnosna traka za vozače koja štedi energiju“ dobila je posebnu nagradu ministra za investicije i razvoj na takmičenju u tehničkim inovacijama i pronalascima u Poljskoj.

Traka protiv spavanja nosi se kao sat i kontroliše vitalne funkcije vozača, proveravajući da li je on umoran ili nije. Ona se prilagođava korisniku, pa je vozač mora nositi neko vreme kako bi mogla da „nauči“ koji mu je tipični krvni pritisak ili puls. Kada prepozna da je vozač umoran ili da je zaspao, traka bi trebalo da počne da vibrira i da u slučaju nedostatka reakcije emituje zvučne signale.

Autori ipak ne žele da otkrivaju sve detalje, jer – kako su objasnili, pokušavaju da patentiraju svoju ideju, a sam projekat još je u fazi razvoja.

– Počeli smo da radimo na ovom projektu u decembru prošle godine i nakon učešća na nekoliko nacionalnih takmičenja stvorili smo prvi prototip trake protiv spavanja. Trenutno radimo na sledećim, mnogo boljim i praktičnijim verzijama. Ali, nažalost, na našem putu postoji mnogo prepreka – napisali su mladi izumitelji Kamil Kosnik, Kacper Orłowski i Jakub Twardowski na Zrzutka.pl – portalu putem koga prikupljaju sredstva za nastavak rada na projektu.

Problem je u troškovima – elektronskih komponenti, naprednih mikrokontrolera, displeja, modula i mnogih drugih delova koje obično uvozimo iz SAD i Kine, budući da se takvi delovi ne mogu naći u Poljskoj ili je njihov kvalitet loš, ističu autori.

Mladi izumitelji sada prave drugi prototip.

– Nažalost, nemaju dovoljno vremena i sredstava. To ih sprečava da poboljšaju svoj rad na projektu. Oni bi bili voljni da sarađuju sa kompanijama, investitorima itd, kako bi mogli da iskoriste pun potencijal ove ideje – objašnjava Magdalena Polak, zamenica direktora škole koju mladi izumitelji pohađaju.

Dosada je prikupljeno nešto više od četvrtine potrebne sume.

Izvor: trans.info

Podeli na društvenim mrežama: