I vozači kamiona će moći da rade od kuće – zahvaljujući 5G tehnologiji?

„Rad od kuće“ tokom prethodne godine iznenada je postao jedan od najčešće korišćenih termina, a javnost je sve više počela da se interesuje za nove sisteme i tehnologije koji ovo omogućavaju, čak i u relativno tradicionalnim industrijama, poput transporta.

Jedan od sistema koji bi mogao da obezbedi takvu mogućnost, a koji je ponovo dospeo u žižu interesovanja, jeste Teleoperation švedske kompanije Voysys – tehnologija koja omogućava daljinsko upravljanje kamionima preko 5G mreže.

U kombinaciji sa tehnologijom virtuelne stvarnosti, ovi sistemi bi mogli da nađu primenu i kod daljinskog rukovanja različitim vrstama mašina…

 

Telekomunikacione mreže male latencije (odziva signala) mogle bi da omoguće vozačima kamiona da rade sa udaljene lokacije, koristeći tehnologiju virtuelne stvarnosti (VR). Vozači bi mogli da sede u operativnom centru, hiljadama kilometara udaljenom od kamiona koji prevozi teret. Na ekranu ispred sebe imali bi prikaz sa kamera autonomnog vozila i njime bi mogli da upravljaju kao da su zaista za volanom.

Operateri bi koristili kupolu sa video ekranima ili VR slušalice. Sistem pruža operateru vidno polje od 180 stepeni. Prednosti ove tehnologije su to što vozači više ne bi morali da budu van kuće, a takođe bi bilo moguće da jedan operater zameni drugog,  kada dođe do umaranja i sl. Tehnologija bi takođe mogla poboljšati sigurnost, kada je reč o operacijama sa visokim rizikom. Na primer, mogla bi da se koristi i za složene i delikatne zadatke, poput rukovanja dizalicom za utovar drveta.

Malo kašnjenje u prenosu omogućava prirodan osećaj tokom vožnje. Tehnologija koristi 4G/LTE ili 5G tornjeve za povezivanje sa vozilima. Voysys se može pohvaliti vremenom kašnjenja od 75 milisekundi u 4G/LTE i 40 milisekundi na bržim mrežama.

Kako će se ova priča razvijati u budućnosti, ostaje nam da vidimo.