Kao kamper: kabina kamiona sa „dnevnim boravkom“, umivaonikom… (FOTO)

Šta mislite o kabini koja izgleda kao IKEA izložbeni salon – ima dnevni boravak sa malim preklopnim stolom za kafu i grickalice, namenski kuhinjski deo sa mikrotalasnom rernom, plus umivaonik i ugrađeni aparat za kafu, kao i police za odlaganje stvari? Upravo takav koncept je dizajnirala firma Dietrich-Mobility, koja kaže „da prepoznaje potrebu za udobnim životnim prostorom za vozače kamiona“.

Sredinom 2019. godine, znatno pre pandemije, ova nemačka kompanija počela je da razmatra mogućnosti kako da vozačima svakodnevni rad i odmor učini ugodnijim. Rezultat je oprema kabine koja se sada može uporediti sa kamperom!

Enterijer dostupan je za seriju Renault-Trucks-T, sa delom za spavanje. Vreme montaže je oko nedelju dana. Cena trenutno nije javna, međutim, kako kompanija govori o masovnoj proizvodnji koja se očekuje u budućnosti, uskoro bi trebalo da bude objavljena. Sve se isporučuje u netutralnim bojama.

Ispod kreveta, koji se može preklopiti uz zadnji zid kabine, vozač praktično dobija kompletan stan. U levoj polovini kabine je dnevni boravak sa kaučem, sto, frižider. Ako želite da se opustite, ovaj kauč može da se rasklopi, sa delom za noge okrenutim prema šoferšajbni. Ispod kauča je prostrani deo za odlaganje stvari.

Jedna od najvažnijih novina koja čini mesto ugodnijim je ugrađena sudopera/umivaonik. Umivaonik zauzima jednu od fioka i postavljen je u ormar iza vozačevog sedišta. Slavina i odvod su povezani sa rezervoarima za čistu i prljavu vodu, a priključak je na zadnjoj strani kamiona.

Kabina je takođe opremljena sa tri kamere (dve postavljene spolja, jedna iznutra) sa integrisanim senzorima pokreta, kako bi se vozačima pomoglo da izbegnu kritične situacije na odmorištima i parkiralištima. U takvim slučajevima, vozač ima mogućnost da se obrati neželjenim „posetiocima“ putem integrisanog dvosmernog audio sistema, da aktivira centralno zaključavanje ili integrisani alarmni sistem glasovnom komandom.

Izvor: trans.info 

Foto: dietrich-mobility.de