Kiperi na specijalnom zadatku – 24 kamiona „testiralo“ Lančani most u Budimpešti (VIDEO)

Da li ste videli ovu impresivnu sliku iz Budimpešte? Dvadeset četiri Ford kamiona, teških po 20 tona, učestvovalo je nedavno testu opterećenja istorijskog mosta u glavnom gradu Mađarske.

Lančani most Sečenji je viseći most koji povezuje Budim i Peštu preko Dunava. Otvoren je 1849. godine i postao je prvi stalni most preko Dunava u Mađarskoj.

Tokom ovogodišnje renoviranja, dvadesetak Ford kamiona modela Cargo, sa kiperskim poluprikolicama, učestvovalo je u ispitivanju statičkog i dinamičkog opterećenja. Ovo testiranje – koje je prošlo uspešno, bilo je važna prekretnica u projektu rekonstrukcije mosta i omogućilo je da se radovi dalje nastave po planu.

Foto: Ford Mađarska (fordtrucks.hu)

Cilj stručnjaka bio je da izmere kakva će pomeranja kamioni teški 20 tona izazvati na konstrukciji mosta. Štaviše, želeli su da znaju kako se on „ponaša“ ako ga više teških vozila pređe brzinom od 5 km/h, 20 km/h, 30 km/h i 50 km/h.

Ispitivanje su sprovodili eksperti Odeljenja za mostove i konstrukcije na Univerzitetu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, koji su 24 kamiona raspoređivali na različite načine. Na primer, vozači su ih parkirali u jednom, pa u dva reda. Sledeći put je njih 12 zauzelo most, da bi potom svi to uradili. U međuvremenu su inženjeri preciznim aparatima merili pomeranja.

Ako vas zanima kako je sve izgledalo – pogledajte kratak video!

Foto: Ford Mađarska (fordtrucks.hu)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.