POMORSKO ČUDO: Pogledajte kako izgleda prvi tunel za brodove u Norveškoj (VIDEO)

Iako se pre početka projekta Stad Ship Tunnel spekulisalo da bi tunel za brodove trebao biti gotov 2025. godine, Norvežani su zahvaljujući modernim tehnologijama i naprednim alatima uradili veliki deo posla, zbog čega će ova prekretnica u pomorskom saobraćaju biti otvorena već sledeće, 2023. godine.

U prvoj fazi projekta, Norvežani su napravili tunel kroz brdo koje odvaja dva fjorda, široko 1.700 metara. Zatim su ušli u drugu fazu, u kojoj su neposredno uz obalu u morsko dno usadili nepropusne pregrade kako bi mogli produbiti tunel, odnosno napraviti kanal, prenosi pomorac.net.

To znači da će kroz ovaj tunel moći da plove brodovi do 12 metara gaza, a visina tunela iznad vodene linije biće 37 metara. Širina plovnoga puta u tunelu biće 26.5 metara, a s obe strane postojaće veštačka obala gde će biti postavljene stepenice koje će voditi do izlaza u nužnim slučajevima. Iako je obala široka 4.5 metara sa svake strane, biciklistima i pešacima neće biti omogućen prolaz kroz tunel.

Ovaj projekat koštaće 330 miliona američkih dolara i zasad nije bilo dodatnih troškova.

Stad Ship Tunnel povezivaće dva mora – Norveško na severu i Severno na jugu. Tunel bi mogao biti i turistička atrakcija, ali njegova prvenstvena namena je zaobilaženje pučine na kojoj su oluje česta pojava.

Kroz tunel će dnevno prolaziti između 70 i 120 brodova, što su današnje potrebe u obalnoj plovidbi. Uprkos nešto kraćoj ruti, vreme plovidbe biće jednako onom po sadašnjoj ruti, ali će se iz putovanja eliminisati ekstremno nepovoljan meteorološki faktor, jer se upravo na rtu ovog poluostrva mere najveće brzine vetrova u Norveškoj.

Pre kretanja u realizaciju projekta, Norveška je napravila 18 studija o značaju ovoga tunela za stanovnike svoje države. Projekat je na kraju ocenjen kao potreban i vredan izgradnje, iako je ekonomski i tehnički neisplativ.

Izvor: pomorac.net