Otvorena izložba „Plovidba Dunavom i njegovim pritokama u XVIII i XIX veku“

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Plovidba Dunavom i njegovim pritokama u XVIII i XIX veku“, upriličena povodom obeležavanja 250 godina Šajkaškog bataljona.

Autor izložbe Vladimir Ivanišević precizirao je da su se odlučili da kroz odabrani arhivski materijal prikažu: Plovidbu Dunavom i njegovim pritokama u XVIII i XIX veku, razvoj rečnog saobraćaja i plovila, kao i njihov ekonomski značaj. Takođe, odabrana dokumenta se odnose i na Šajkaški bataljon, šajkaše, kao i pravljenje šajki kao posebne vrste ratnog broda, njihove izgradnje, smeštaja i uloge u ratu i miru. Uspomena na hrabre šajkaše sačuvana je do danas.

Na ovom području su se šajkaši kao posebna vojna jedinica najduže zadržali, a glavna mesta bili su im Titel, Gardinovci, Lok, Vilovo, Mošorin, Žabalj, Kovilj i Čurug. Na izložbi su prikazana i dokumenta iz Ratnog arhiva u Beču, kao i deo građe Istorijskog arhiva u Pančevu, Istorijskog arhiva Zrenjanin kao i Muzeja grada Novog Sada – Odeljenja za istoriju.

Ovim odabirom dokumenata predstavljeni su civilni i vojni organi vlasti Habzburške monarhije, odnosno Dvojne monarhije. Izložena arhivska građa pisana je na latinskom, nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, a postavku čini 106 dokumenata (mape, planovi, litografije itd.) u pet tematskih celina: Plovidba i uređenje plovnih puteva; Luke i pristaništa; Ekonomska uloga i značaj rečnog saobraćaja; Lađe u mirnodopskim uslovima; i Šajke i lađe u vojne svrhe.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.