Pet novih pravila Deda Mraza za uspešan lanac snabdevanja!

Sa oštrim okom za ciljnu grupu, gotovo savršenim rejtingom porudžbina, globalnim kanalima distribucije i jedinstvenim modelom isporuke, Deda Mraz će se suočiti sa svojim najvećim izazovom do sada – organizovanjem uspešne operacije  „Pokloni“ tokom globalne pandemije.

Najpoznatiji deda na svetu uspeo je da pronađe malo vremena u svom gustom rasporedu i da razgovara sa SAP stručnjacima o pet najvažnijiih koraka koje je preduzeo, kako bi i ove godine deci priuštio nezaboravnu Novu godinu, istovremeno brinući da svi budu bezbedni i zdravi!

1. Digitalizacija

I Deda Mraz, kao i ostatak sveta, radi od kuće i prima važne virtuelne pozive koristeći platforme za video konferencije.

Ipak, Deda Mraz je potvrdio da će i dalje organizovati sastanke uživo, iako će oni biti smanjeni ove godine zbog mera socijalne distance. Kao i dosada, Deda Mraz prima tradicionalna pisma sa listama želja, ali ove godine postoje i online opcije! Iako je star stotinama godina, to ne znači da ne ide u korak sa novim trendovima. Možete ga kontaktirati putem društvenih mreža Facebook, Twitter ili slanjem mejla na santa@santaclaus.com.

Da li ste znali? Posle 108 godina postojanja, kampanja američke poštanske službe „Operacija Deda Mraz“ postala je digitalna.

2. Segmentacija kupaca

Kada je reč o segmentaciji kupaca, Deda Mraz objašnjava SAP-u da su njegovi kupci tradicionalno podeljeni u dve grupe – nestašni i fini. Sa 2,2 milijarde dece koje ima u svojoj bazi podataka o klijentima, Deda Mraz je prešao na cloud, kako bi fleksibilno upravljao podacima koji se neprekidno menjaju.

Pixabay.com/Larry White

3. Bezbednost zaposlenih

Iako možda nisu standardna lokacija za globalni proizvodni centar, vilenjaci Deda Mraza na Severnom polu naporno su radili dok su bili u karantinu. Kako bi osigurao da budu bezbedni na svojim radnim zadacima, Deda Mraz je instalirao mrežu senzora koja koristi veštačku inteligenciju (AI) da meri njihovu temperaturu, a obezbedio im je i mobilne senzore koji aktiviraju alarm ako im se drugi vilenjak previše približi!

4. Sigurnost lanca snabdevanja tokom distribucije

Nakon opsežnih testiranja, Deda Mraz je SAP-u potvrdio da je njegov način isporuke – kroz dimnjak, savršeno u skladu sa principima socijalnog distanciranja. Zbog propisa, fabrika na Severnom polu – kao i mnoge druge širom sveta – morala je da posluje sa manje radne snage, kao i da uloži u nabavku zaštitne opreme. Još jedan industrijski trend koji je Deda Mraz uveo je upotreba algoritama mašinskog učenja (ML) za analizu podataka u realnom vremenu kako bi se znalo koliko vilenjaka ima dozvolu u prolaz u određeno vreme, te kako bi se odgovarajuće raspodelili zadaci.

5. Inteligentna proizvodnja igračaka

Konačno, Deda Mraz objašnjava SAP-u kako on i njegovi vilenjaci koriste tehnologiju industrije 4.0 za dizajniranje i proizvodnju pametnih poklona sa ugrađenim senzorima koji stvaraju digitalne blizance. Koristeći ovu tehnologiju, Deda Mraz ima veću vidljivost kako najbolje može daobezbedi održavanje tokom životnog ciklusa igračke.

Izvan fabrika, Deda Mraz je usvojio upotrebu procesa prediktivnog održavanja sa IoT senzorima kako bi odredio ukupnu efikasnost opreme (OEE) njegovih saonica, performanse praćenja, temperaturu i kalibraciju ključnih delova i komponenata.

Izvor: supplychaindigital.com