PLEMENITA PERISKA – Prva usvojena životinja o kojoj će brinuti Gebrüder Weiss

Plemenita periska, endemična morska školjka veličine manje od jednog centimetra imena „Orange“ prva je usvojena životinja o kojoj će ubuduće brinuti logistička kompanija Gebrüder Weiss. Ova kompanija se obavezala da će osigurati hranu i za ostalih osam malenih i dve odrasle školjke o kojima brine u jedino njihovo utočište – akvarijum u Puli. Uz to, kompanija Gebrüder Weiss će pomoći i pri nabavci potrebne opreme, kako bi plemenite periske imale uslove za rast i jednoga dana mogle da žive ponovo u svom prirodnom staništu – u Jadranskom i Sredozemnom moru.

U nameri da očuva vrstu plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti i Dana zaštite prirode, Gebrüder Weiss je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost zaštite i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala.

Procene su da ih u Jadranu živi jedva desetak, jer preko 99% svih plemenitih periski na svetu usmrti jedan novootkrveni parazit.

– Kompaniji Gerbuder Weiss je društvena odgovornost duboko ukorenjena u poslovanje svakog projekta na globalnom nivou. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo prepoznali napore koje pulski akvarijum ulaže kako bi sačuvao ugrožene morske vrste od daljeg izumiranja –  izjavila je Barbara Bujačić, direktorka kompanije Gebrüder Weiss Hrvatska.

Ona je upozorila na činjenicu da su troškovi čuvanja životinjskih vrsta u strogo kontrolisanim uslovima zaista visoki, te je pozvala i druge kompanije da slede primer kompanije Gebrüder Weiss i kako mogu doprinesu očuvanju zaštićenih vrsta.

Važnost plemenite periske je velika, jer je kao najveća školjka u Sredozemlju izuzetan filtrator, koji morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih materija. Osim što doprinosi čistoći i bistrini mora, plemenita periska pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju za nju ili kreću po njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promena u okolini, pružajući informacije o biološkom odgovoru na ljudski uticajna more.