Umetnici oslikali murale na fasadama skladišta kompanije „Nelt“

Murali jedinstvenih motiva i stilova koje su oslikali renomirani umetnici i dizajneri iz regiona predstavljeni su brojnim zvanicama u kompaniji „Nelt“. Autori murala su Nina Radenković, EmaEmaEma, Maša Milanković, TKV, Bratislav Milenković, Marko Prokić, Nebojša Cvetković, Braća Burazeri, Nemanja Jehlička, Željko Lončar.

Format ovih murala predstavljao je poseban izazov zbog čega su autori morali da izađu iz okvira dosadašnjeg rada. Umetnici su namenski osmislili murale za koje su smatrali da su adekvatni za ovo specifično okruženje, a svi zajedno će predstavljati unikatni umetnički kolaž.

Projekat je pokrenut na inicijativu jednog od vlasnika kompanije „Nelt“, Nebojše Šaponjića, koji je imao priliku da poseti „Wynwood Walls“ u Majamiju, nekadašnju lokaciju sa starim skladištima. Ovaj prostor preuređen je u park visoko-umetničkog karaktera, a najpoznatiji zidni slikari i grafitni umetnici iz celog sveta angažovani su da oslikaju ova do tada neugledna  skladišta. Sam prostor između skladišta je preuređen u park, a ceo kompleks je okarakterisan kao revitalizovana gradska jedinica. Kako kompanija „Nelt“ u okviru svog kompleksa poseduje jedno od najvećih skladišta u regionu, ovakav projekat se učinio prilagodljivim i u Srbiji. Projektom se izašlo iz okvira street i graffiti arta, jer je okruženje u kome se Neltov magacin nalazi puno zelenila i izopšteno od gradske vreve.

Kompanija „Nelt“ će nakon rada na terenu realizovati izložbu, katalog projekta, a u izradi je i kratak film o čitavom procesu. Projekat je pokrenut sa željom  da svi zaposleni, kao i partneri i ostali posetioci uživaju u obnovljenom i oplemenjenom eksterijeru. Plan kompanije je da tokom sledeće godine studenti umetničkih fakulteta oslikaju još 10 murala sa druge strane objekta.