SAVETI: Kako se zaštititi od korone

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je COVID-19 globalnom pandemijom.

SZO je proglasila pandemiju budući da se novi korona virus, koji je svetskim zdravstvenim zvaničnicima bio nepoznat do pre tri meseca, brzo proširio zarazivši više od 121.000 ljudi iz Azije, Evrope, Bliskog Istoka, kao i delova Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pokrenulo je i sajt covid19.rs, putem koga se građani mogu informisati o situaciji u našoj zemlji i svetu, saznati kako da postupaju ukoliko dolaze iz područja u kojima je aktuelna epidemija, kao i kako da se obrate nadležnoj epidemiološkoj službi.

Delujte preventivno, vodite računa o svom zdravlju i zaštitite druge, poručuju lekari.

Evo kojih postupaka bi se trebalo pridržavati:

  • PERITE RUKE što češće

Redovno i temeljno čistite ruke trljanjem sredstvima na bazi alkohola ili ih perite sapunom i vodom.

Pranje ruku sapunom ili upotreba preparata na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama.

  • Održavajte UDALJENOST

Održavajte najmanje jedan metar udaljenosti između sebe i svakoga ko kašlje ili kija.

Kad neko kašlje ili kija, iz nosa ili usta prskaju male kapljice tečnosti, koje mogu sadržati virus. Ako ste preblizu, možete udahnuti kapljice, uključujući virus COVID-19, ako je osoba koja kašlje bolesna.

  • Koliko god je moguće, IZBEGAVAJTE DA DODIRUJETE LICE (oči, nos i usta)

Ruke dodiruju mnoge površine i mogu pokupiti viruse. Dodirivanjem lice možete preneti virus u oči, nos ili usta. Odatle virus može ući u vaše telo i dovesti do bolesti.

  • Vodite računa o respiratornoj HIGIJENI

Kapljice šire virus. Pridržavajući se dobre respiratorne higijene, zaštitićete ljude oko sebe od virusa kao što su prehlada, grip i COVID-19.

Obavezno pokrivajte usta i nos laktom ili maramicom, kada kašljete ili kijate. Upotrebljenu maramicu odmah bacite.

  • Ukoliko imate temperaturu, kašalj i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć ŠTO PRE

Ostanite kod kuće ako vam nije dobro. Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, potražite lekarsku pomoć, ali najpre pozovite nadležnu ustanovu. Pridržavajte se uputstava lokalnih zdravstvenih centara.

Ovo može biti veoma značajno za vozače, budući da nacionalne i lokalne vlasti imaju najnovije informacije o situaciji u vašem području. Poziv unapred omogućiće lekaru da vas brzo usmeri u pravu zdravstvenu ustanovu. To će vas takođe zaštititi i pomoći u sprečavanju širenja virusa i drugih infekcija.

O dodatnim merama, koje vozačima mogu pomoći u zaštiti od korona virusa, oglasilo se i Poslovno udruženje Međunarodni transport, a uputstvo možete pročitati na njihovoj stranici. 

Podeli na društvenim mrežama: