Uspešno lansirana raketa sa naučnim eksperimentima (VIDEO)

U sredu, 23. novembra, tačno u 9:25h, iz baze Esranž na severu Švedske uspešno je lansirana raketa sa naučnim eksperimentima.

Svemirska ekspedicija poletela je brzinom od 6.500 km/h, a zahvaljujući paraboličnoj putanji, eksperimenti su lebdeli u bestežinskom stanju na visini od 260 kilometara šest minuta pre nego što su se vratili na zemlju pričvršćeni za padobran. Nakon toga, završili su u nenaseljenom području severno od Esranža, odakle ih je tim Švedske svemirske korporacije (SSC) pomoću helikoptera prebacio nazad u bazu. Naučnici ih sada procenjuju.

Stefan Krämer, Program Manager misije, oseća se rasterećeno zbog uspešnog toka.

– Radili smo na lansiranju ove rakete više od dve godine. Pritisak je zaista bio veliki. Na kraju, svi partneri su doprineli uspehu misije. Hvala puno kompaniji Gebrüder Weiss na logističkoj podršci – istakao je Krämer.

Kompanija Gebrüder Weiss je partner SSC-a i transportovala je istraživačku opremu do Arktičkog kruga. Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications, bio je na mestu lansiranja.

– Uvek podržavamo odabrane projekte koji ukazuju na budućnost mobilnosti. Zbog različitih testova koji su realizovani, ova misija je od izuzetnog naučnog značaja – rekao je Hass.

Dvanaest naučnih eksperimenata iz oblasti biomedicine, fizike, astronomije i biologije poletelo je u svemir. Među njima je bio i eksperiment, NeuroBeta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Upsali, čiji je cilj sticanje novih saznanja u lečenju dijabetesa A. 

Matične ćelije pankreasa su transportovane u svemir, kako bi se proučavala njihova aktivacija u uslovima bestežinskog stanja.

– Kod ovog eksperimenta, postupak povratka je bio posebno složen, jer su uzorci morali da se vrate u laboratoriju u Esranžu u roku od dva sata – kaže Alf Verneus, inženjer odgovoran za projekat.

– Drago nam je što je sve bilo uspešno.

U raketi je bilo i 13 satova švajcarskog proizvođača satova FORTIS, kako bi se proučavalo njihovo ponašanje u svemiru. Jupp Philipp, vlasnik FORTIS-a, poručio je da je želja tog brenda da napravi satove „za koje je dokazano da funkcionišu u svemiru“. Zapravo, njihova ideja je da razviju prvi sat koji mogu da nose i astronauti na Marsu. 

– Još uvek moramo da procenimo detaljne rezultate ovog stres-testa, ali već sada možemo reći da su svi satovi pronašli svoj put nazad na zemlju netaknuti i tačni.

Kao i Gebrüder Weiss, i FORTIS je takođe kooperacioni partner Austrijskog svemirskog foruma. Obe kompanije podržale su Mars-Analog-Mission u Izraelu 2021. godine.

O misiji

Od 14. do 23. novembra, u severnoj Švedskoj, SSC izvela je svoju 15. svemirsku misiju – SubOrbital Express.

Raketa je u svemir odnela dvanaest naučnih eksperimenata, kako bi se analizirali procesi prilikom bestežinskog stanja. Reč je o istraživanjima timova iz Kostarike, Brazila, Portugala, Italije, Belgije, Švajcarske, Nemačke, Lihtenštajna i Švedske. Cilj je sticanje znanja za istraživanje i rad astronautkinja i astronauta u svemiru, a pripreme za ovu misiju trajale su dve godine.