Veličanstvena „kapija Katara” – Pogledajte kako izgleda stadion od transportnih kontejnera! (FOTO, VIDEO)

Znate li da je jedan katarski stadion izgrađen od brodskih kontejnera? Reč je o Stadionu 974, koji u nazivu nosi simboliku, odnosno nazvan je po pozivnom broju države i broju prekookeanskih brodskih kontejnera koji su korišćeni u njegovoj izgradnji.

Ova neobična građevina biće domaćin 7 utakmica do osmine finala, počevši od okršaja Meksiko-Poljska u utorak (22. novembra).

Nagađa se da će stadion biti srušen i premešten nakon završetka Svetskog prvenstva. Njegova sledeća destinacija mogla bi da bude Urugvaj, gde bi se mogle igrati utakmice Svetskog prvenstva 2030. godine, ako ta država bude izabrana za domaćina, prenose evropski mediji.

U međuvremenu, evo nekih zanimljivosti u nastavku! 

Ova „održiva” sportska arena, kapaciteta od 40.000 mesta, u potpunosti je rasklopiva i reciklabilna. Za domišljatu ideju demontažnog stadiona zadužena je španska arhitektonska firma Fenwick Iribarren Architects. Montaža stadiona trajala je oko godinu i po dana.

Posebno je zanimljivo da na takozvanom Stadionu 974, smeštenom u Dohi, postoji prirodan sistem za hlađenje, kako zbog većeg razmaka između sedišta, tako i zbog toga što je tik uz more, te je navijačima zagarantovan vrhunski užitak.

Pojedinačno gledano, transportne kutije ne predstavljaju samo puku dekoraciju. Mnoge od njih imaju posebnu namenu. Na primer, pojedine su svlačionice za sudije.

Kako se nalazi u neposrednoj blizini aerodroma i luke, te je ujedno i prvo što ljudi koji ulaze u zemlju vide, organizatori Svetskog prvenstva stadion simbolično posmatraju kao „kapiju Katara”.

Po završetku prvenstva ovom objektu sleduje demontaža, te transport delova i njihova upotreba na drugim projektima.

Pogledajte kako izgleda i unutrašnjost ovog krajnje zanimljivog rešenja!

Video/Foto: YouTube/PrintScreen, Al Jazeera English