Akcizna roba uvek interesantna krijumčarima – U kombiju 84 flaše ruske votke

Gotovo svakodnevne zaplene alkohola, cigareta i duvana govore u prilog činjenici da je zarada i potražnja na crnom tržištu ono što rukovodi krijumčare u izboru roba, zbog kojih se izlažu različitim rizicima.

Carinici su tako 5. avgusta 2021. godine na prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, među polovnim nameštajem u jednom teretnom kombiju pronašli i 600 kilograma neprijavljenih aroma za nargile i 84 flaše ruske votke. Prekršaj je otkriven kada je prilikom ulazne kontrole za detaljnu kontrolu izdvojen teretni kombi, nemačke registracije, kojim je iz Nemačke ka Grčkoj putovalo troje putnika.

Oni su carinicima rekli da se u tovarnom delu kombija, pored njihovog ličnog prtljaga nalazi i polovni nameštaj, kao i 200 kilograma duvanskih aroma za nargile.

Ispostavilo se, da se to baš ne odgovara istini, jer je tokom detaljnog pregleda utvrđeno da se pored prijavljene robe, među starim nameštajem krije i 600 kesa, od po kilogram, pomenutog duvanskog proizvoda, ali i 84 flaše (0,7 litara) originalne ruske votke. Protiv 35-godišnjeg vozača pokrenut je prekršajni postupak, dok je sporna akcizna roba, vredna skoro dva miliona dinara, zadržana do njegovog okončanja.

Da se preko granice ne može poneti pola diskonta žestokih pića, objašnjeno je pre nekoliko dana na prelazu Gradina i dvojici holandskih državljana, ocu i sinu turskog porekla. Naime, u prljažniku njihovog atomobila pronađeno je dvadesetak flaša različitog alkohola, koji naravno nisu prijavili.

Osim što su ostali bez zamašne kolekcije rakije, viskija, likera i vina, jedan od putnika se istovremeno našao i u deviznom prekršaju, jer je kod njega pronađeno, nešto više od pet hiljada evra preko dozvoljenog iznosa.

Izvor/foto: Uprava carina