AKTUELNO: Koje su posledice IZMEŠTANJA carinske ispostave iz Dobanovaca?

Ponedeljak, pa odmah glavobolja. Prvi dan nakon izmeštanja carinske ispostave Skladišta iz Dobanovaca u Šimanovce obeležio je zastoj na putevima širom opštine Pećinci. Kolone kamiona 7. septembra gotovo su blokirale saobraćaj ka novoj lokaciji carinske ispostave, za koju špediteri tvrde nema dovoljno ni veliki parking (kapacitet je samo 60 kamiona, a svakodnevno dolazi između 500-700 vozila) ni dovoljno prostora da primi sve vozače i ostale učesnike u ovim špediterskim procedurama. Iz Uprave carina pak navode da je razlog gužve prvi radni dan na novoj lokaciji, kao i udes koji se dogodio nedaleko od terminala, te da je juče situacija bila značajno bolja. 

Od ponedeljka ujutru, naši telefoni i mejlovi su se usijali. Pišu špediteri, ali i vozači – svako sa svojom mukom. Špediteri žaleći se na činjenicu da je proces obavljen “netransparentno, bez prethodnih konsultacija sa privredom” i, kako vele – “bez zvaničnog blagovremenog obaveštenja o izmeštanju ispostave”, što smatraju “neverovatnim”. Carinska ispostava u Dobanovcima, prema mišljenju mnogih, bila je jedna od najopremljenijih u Srbiji i, tvrde privrednici, nije bilo nikakvih razloga za izmeštanje. Vozači, sa željom da podele svoje nezadovoljstvo onim što ih je dočekalo u Šimanovima (kažu – nema toaleta, nema gde da se sedne i odmori, nema aparata za kartice itd), vajkajući se da je po sredi pitanje naplate parkiranja.

 Svima koji se bave transportom, logistikom i carinjenjem je potpuno jasno da ne postoji niti jedan razloga za ovako nešto. Carinska ispostava u Dobanovcima je jedna od najopremljenijih u Srbiji, na jednom mestu imamo železničku vezu, kamionski terminal i moderne skladišne i kancelarijske prostore. Mnogi  privredni subjekti su organizovali svoje poslovanje, ili čak investirali kapital računajući na postojanje carine u Dobanovcima, kažu poznavaoci prilika.

Nacionalna asocijacija špediterskih društava i agenata (Špedlog) uputila je Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, Upravi carina i Privrednoj komori Srbije Zahtev za preispitivanje načina primene Odluke o preseljenju CI Skladišta u Dobanovcima na lokaciju Šimanovci.

Oni tvrde da je ovo već četvrti put – nakon Mladenovca, Bačke Palanke i Novog Sada da se neka carinska ispostava seli na lokaciju koja nije “na pravi način privedena nameni i koja nema odgovarajuću infrastrukturu za obim posla koji je do sada bio na starim lokacijama”.

Kako stoji, posao za novu ispostavu je na tenderu “dobila firma Easy Pass koja nema ni zaposlene niti uslove za taj posao”.  Navode kako je utvrđeno da objekat gde bi trebalo da se preseli CI Skladišta još nije kompletno završen i opremljen i mnoga preduzeća neće moći da zakupe prostor, već će dokumentaciju morati da pripremaju u svojim sadašnjim kancelarijama u Dobanovcima. Na taj način će se produžiti trajanje carinskih procedura, što prouzrokuje više troškove i kašnjenja.

U dopisu se navodi da i članice Špedloga učestvuju u više od 2/3 spoljnotrovinskog prometa Republike Srbije, u domenu transporta, logistike, skladištenja, distribucije i carinskog posredovanja, te da se, samim tim, smatraju kompetentnim sagovornikom i sa žaljenjem konstatuju da „nisu prepoznati kao partneri i konsultovani u postupku donošenja odluka“.

(Nakon početne gužve, situacija se raščistila, navode u Upravi carina. Na slikama koje smo dobili je stanje u utorak, 8. septembra)

Portal PlutonLogistics zatražio je od Uprave carina odgovore na pitanja:

– Koji je bio razlog izmeštanja carinske ispostave Skladišta iz Dobanovaca u Šimanovce i da li su prilikom donošenja takve odluke konsultovani privredni subjekti?
– Da li su privredni subjekti adekvatno obavešteni, da li je objavljeno zvanično obaveštenje o izmeštanju?
– Da li je u obzir uzeta činjenica da su mnogi privredni subjekti organizovali svoje poslovanje ili čak i investirali računajući na postojanje carine u Dobanovcima? Na koji način se ova dešavanja odražavaju na njihovo poslovanje?
– Da li je u pripremi neko rešenje koje bi pomoglo da se prevaziđu poteškoće koje su kod dela preduzeća nastale zbog ovog izmeštanja?
– Koji su benefiti izmeštanja carinske ispostave na novu lokaciju?

U nastavku vam prenosimo njihov odgovor:

“Uprava carina je na inicijativu beogradske carinarnice raspisala javni poziv tražeći kvalitetno, ali i formalno bolje rešenje za jednu od značajnih ispostava u sastavu svoje najveće carinarnice. Razlog za pokretanje inicijative je činjenica da je ugovor za prethodni poslovni prostor tj. terminal istekao, a prema Instrukciji Ministarstva finansija iz 2019. godine, u tom slučaju predviđeno je raspisivanje javnog poziva, kao i ispunjenje svih uslova iz tog pravnog akta.

Sam postupak potrage za novom lokacijom sproveden je apsolutno u skladu sa svim važećim propisima (Instrukcijom Ministarstva finansija iz 2019. godine, kao i Internim aktom Uprave carina). Prema propisanoj proceduri, objavljen je javni poziv-oglas, kako na portalu Uprave carina, tako i u jednim dnevnim novinama, koje se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije.

Stručna Komisija Uprave carina je na osnovu uvida u dve pristigle ponude, kao i uvidom u faktičko stanje ponuđenog prostora, donela odluku da se ugovor o zakupu dodeli privrednom društvu Eassy pass d.o.o. Beograd, pri čemu nije bitan broj zaposlenih u firmi, već ispunjenje uslova u pogledu funkcionalnosti, opremljenosti i bezbednosti, a u skladu sa već pomenutom Instrukcijom Ministarstva finansija.

Komisija je u propisanom roku ocenila da novi prostor ispunjava sve zadate uslove iz javnog poziva, kao i da poseduje kolsku vagu u svom krugu (dok se na staroj lokaciji ona nalazila van poslovnog prostora). Upravo je to bilo presudno za odluku Komisije Uprave carina.

Javni poziv-oglas je kao što mu samo ime kaže JAVAN i svako ko je to želeo, mogao je da sazna da je sprovođenje postupka u toku. Uprava carina se postarala da ceo postupak bude maksimalno transparentan, a da informacije budu dostupne svim zainteresovanim licima, shodno važećoj proceduri. To međutim ne podrazumeva obaveštavanje bilo kog aktera unapred.

I na kraju, razlog što je 7. septembra došlo do kraćeg zastoja i povećanog broja vozila je činjenica da se radi o prvom radnom danu na novoj lokaciji, kao i da je u blizini ispostave došlo do saobraćajnog udesa što je takođe uticalo na stvaranje gužve. Odmah nakon izvršenog uviđaja kolona kamiona je raščišćena. Nakon par dana na novoj lokaciji, rad ispostave će se u potpunosti uhodati i funkcionisaće bez bilo kakvih zadržavanja” – navodi se u odgovoru Uprave carina Republike Srbije koji smo dobili.

Na koji način će se situacija odvijati u narednim danima i nedeljama, ostaje da se vidi. Asocija špeditera je u svom dopisu od svih državnih institucija zatražila što hitniju reakciju i prijem predstavnika, kako bi u stručnom razgovoru pokušali da nađu rešenje za prevazilaženje nastale situacije.

Pozivamo vas da nam na office@plutonlogistics.com  pišete kako vidite ovu situaciju i da li je ona uticala na vaše poslovanje. Pratite našu Facebook stranicu PlutonLogistics, priključite se FB grupi Prevoznici i vozači Srbije, kao i našoj Viber zajednici

Kontejnerski transport

U dopisu koji je objavio Špedlog, kao jedno od pitanja koje je otvoreno preseljenjem CI skladišta jeste i način na koji će biti tretirani kontejneri koji dolaze na terminal u Dobanovcima.

– Na lokaciji Dobanovci je primana i prijavljivana i roba koja je dolazila železnicom preko železničke stanice Surčin. Da li je prilikom odobira nove lokacije vođeno računa i o tom segmentu poslovanja CI Skladišta i na koji način će se tretirati kontejneri koji u velikim količinama dolaze na kontejnerski terminal u Dobanovcima, koji je baza najvećih svetskih brodara i koji nedeljno opslužuje najmanje 6 pari kontejnerskih vozova? Većina kontejnera koji se železnicom dostavljaju na taj kontejnerski terminal pripadaju velikim kineskim brodarima i koji su deo projekta Put svile u kome učestvuje i država Srbija kroz sopstvene projekte izgradnje neophodne infrastrukture – pitaju se u Nacionalnoj asocijaciji špeditera.