AKTUELNO: Izvoz na Kosovo – šta se promenilo od ukidanja taksi?

Od 1. aprila do 4. maja na teritoriju Kosova i Metohije  iz centralne Srbije otpremljena je roba u vrednosti od oko 19,55 miliona evra, dok je u suprotnom smeru dopremljena roba vredna nešto manje od 2 miliona evra, pokazuju podaci koje je PlutonLogistics dobio od Uprave carine Republike Srbije.

U periodu od 1. aprila 2020. godine uočeno je blago povećanje prometa (izvoza) robe iz centralne Srbije na teritoriju AP KiM u odnosu na isti period 2019. godine, ali ni približno u odnosu na isti period 2018. godine, rekli su za naš portal u Upravi carina.

Kada je reč o carinskim procedurama, promet robe funkcioniše bez ikakvih problema, odnosno nije bilo vraćanja kamiona od strane carinskih organa prištinske strane. Od učesnika u postupku nismo dobili informacije, niti pritužbu da prištinski organi primenjuju takozvane recipročne mere nad robom iz centralne Srbije, navedeno je u odgovorima na naša pitanja o aktuelnim uslovima odvijanja plasmana robe.

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od 100% na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedenu u novembru 2018. i najavila takozvane „mere reciprociteta“ prema Beogradu (prethodno su 20. marta ukinute takse na sirovine). Ova odluka, kako je objavljeno, trebalo bi da bude na snazi do 15. juna, kada će se proceniti njena primena.

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je tada da će primena reciprociteta biti postepena, kao i da to „proširuje mogućnosti međusobnog poštovanja država i prava“.

Takva najava, prilično uopštena i nerazjašnjena, izazvala je buru u javnosti. Beograd, ali i značajan deo međunarodne zajednice, osudio je ove najave, koje grubo ruše prinip slobodne trgovine. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je tada da bi uvođenje reciprociteta bilo gore nego jednostrane takse od 100%.

– Ako se uvede reciprocitet na način na koji se najavljuje – da na svim fakturama mora da piše da se isporučuje za Republiku Kosovo – ta roba neće ići, jer naši carinski organi ne mogu da prepoznaju ta dokumenta.

Predstavnici Carine Kosova, sa druge strane, izjaviljivali su da neće dozvoliti ulazak proizvoda iz Srbije sa „neadekvatnim natpisima“, te da će sva roba iz Srbije koja uđe na teritoriju Kosova morati da ima dokumentaciju u skladu sa Ustavom Kosova.

Potom je u prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije – prehrambenim proizvodima i građevinskim materijalom. Iz kosovske carine stigla je informacija da „danas nije bilo nekih problema, jer je roba došla sa dokumentacijom onako kako se predviđa odlukom Vlade i kako to predviđaju zakoni“, kao i da „ne prihvataju neustavne natpise“.

U međuvremenu, novi uslovi prometa robe između centralne Srbije i Kosova, ostali su tokom prethodnog meseca u senci vanrednog stanja i svih dešavanja u vezi sa korona virusom. I Beograd i Priština donedavno su bili uzdržani po pitanju ove teme, te je veći deo javnosti ostao uskraćen za informacije o eventualnim promenama pri izvozu iz Srbije, podatke sa terena – šta reciprocitet znači u praksi, da li se primenjuje i kako, te da li je i koliki boljitak proizvođačima donelo ukidanje taksi.

Neposredno pred prvomajske praznike, srpski ministar trgovine izjavio je da tokom krize nije bilo poteškoća u izvozu.

– Problema nije bilo u plasmanu robe tokom ove krize, verovatno iz razloga što su tržištu na Kosovu bile potrebne, pre svega sirovine iz centralne Srbije, a najviše pšenica, kukuruz, brašno, azotna i mineralna đubriva, ali i konditorski proizvodi – naveo je Ljajić za praznično izdanje lista Blic.

Prema Ljajićevoj izjavi, od 1. do 27. aprila iz centralne Srbije na Kosovo otpremljena je roba u vrednosti 15,9 miliona evra. U istom periodu 2018. godine, pre nego što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, na Kosovo i Metohiju inače je plasirana roba u vrednosti 37,6 miliona evra, što jasno pokazuje kakav pad je u pitanju.

Carina Kosova tri dana nakon prvomajskih praznika oglasila se saopštenjem.

– Imajući  u vidu tačke 1.1 i 1.2 vladine odluke koje se odnose na fitosanitarne i veterinarske dokumente i potvrde, nadležna Kosovska agencija ishrane tokom primene gore pomenute odluke posebnu pažnju posvetila je kontroli carinske dokumentacije, u svrhu osiguravanja da su oznake u skladu sa Ustavom Kosova, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, kako je navedeno, u svim slučajevima gde je primećeno bilo kakvo „provokativno označavanje ili denominacija“ roba je vraćena u Srbiju i nije dozvoljeno da se uvozi. Jedan šleper sa robom vraćen je za Srbiju, stoji u saopštenju koje su preneli i beogradski mediji.

Između Beograda i Prištine, u vazduhu je ostalo da „visi“ pitanje – kako se zapravo roba označava i na koji način su obe strane zadovoljene?

Do 15. juna, koji su privremene kosovske vlasti ranije navele kao datum preispitivanja stavova, ostalo je nešto više od mesec dana. Šta će se u međuvremenu dešavati, kao i dosada, nažalost – pre će biti pitanje političkih, nego ekonomskih odluka. Ono što podaci jasno pokazuju, jeste da štetu trpi pre svega privreda.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.