„Pet-friendly špediter“ za bezbedan transport kućnih ljubimaca avionom (FOTO)

Jedna od glavnih briga vlasnika kućnih ljubimaca je kako organizovati njihov transport prilikom putovanja ili preseljenja. Ako je odredište relativno blizu, vlasnici mogu dovesti svoje pse, mačke ili druge male kućne ljubimce automobilom. Međutim, kada putuju avionom, za organizovanje vazdušnog transporta potrebna im je pomoć stručnjaka za transport i logistiku.

Kompanija cargo-partner, pružalac usluga međunarodnog transporta i informacione logistike sa dugogodišnjm iskustvom u transportu živih životinja, pruža i sveobuhvatnu ekspertizu, savete i podršku vlasnicima kućnih ljubimaca.

Ovaj „pet-friendly špediter“ ima posvećene timove specijalizovane za transport živih životinja u nekoliko evropskih zemalja i može pružiti transportna rešenja do i od bilo kog mesta u svetu. Razgovarali smo sa Nebojšom Đekićem, direktorom prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner u Srbiji, kako bismo saznali više informacija o tome na šta vlasnici kućnih ljubimaca moraju obratiti pažnju kada žele da transportuju svoje ljubimce avio-prevozom.

Rano planiranje: pripremite sve dokumente

Prvi korak je da osigurate da svi potrebni dokumenti budu dostupni, kaže Nebojša Đekić.

– Naš tim za transport živih životinja će obavestiti kupce o svim dokumentima koji su potrebni kako bi se osiguralo nesmetano putovanje, uključujući veterinarske dokumente kao što je pasoš za kućne ljubimce i važeće zdravstveno uverenje. Pošto se zahtevi i procedure razlikuju od zemlje do zemlje, preporučujemo vam da stupite u kontakt sa špediterom najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za sve potrebne pripreme. Neke zemlje zahtevaju test krvi na besnilo, „titar test“, koji se mora uzeti najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila – kaže Nebojša Đekić.

Precizna koordinacija kako bi se osiguralo nesmetano putovanje

Nakon što je špediter rezervisao transport i primio potvrdu od vazduhoplovne kompanije, izdaje se avionski tovarni list (AWB) kako bi potvrdio rezervaciju. Osim toga, tim kompanije cargo-partner u Srbiji koordinira svu potrebnu komunikaciju sa vazduhoplovnim kompanijama, veterinarima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta.

Nebojša Đekić objašnjava:

– Pomno planiramo i pratimo svaki korak putovanja kako bismo osigurali nesmetane procedure i udoban transport za kućne ljubimce naših korisnika. Svaki detalj je važan, od provere dokumentacije i potvrde rezervacije kod vazduhoplovne kompanije do organizovanja ukrcaja i odlaska, rukovanja u tranzitu i konačno dolaska na odredište. Posebno vodimo računa da pažljivo pratimo sve korake, jer znamo da mnogi od naših korisnika smatraju svoje kućne ljubimce članovima porodice. Osim toga, IATA (Međunarodna asocijacija za vazdušni transport) zvanično smatra žive životinje specijalnom vrstom tereta, što znači da postoje veoma strogi propisi i nikakvi detalji se ne mogu izostaviti.

Na zahtev, tim kompanije cargo-partner takođe može obezbediti putničke transportere, obučeno osoblje da prati kućne ljubimce za vreme leta ili drumskog transporta namenskim vozilom za transport kućnih ljubimaca.

Ponosni smo što smo „pet-friendly špediter“ i što pružamo sveobuhvatnu ekspertizu kako bismo osigurali da svaki kućni ljubimac ima bezbedno i ugodno putovanje, kaže Đekić.

Transporti živih životinja u i iz Srbije

Za transport živih životinja u i iz Srbije, korisnici mogu posetiti veb stranicu nadležnog ministarstva da bi saznali sve o potrebnoj dokumentaciji (http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kretanje-kucnih-ljubimaca) ili jednostavno stupiti u kontakt sa specijalizovanim timom kompanije cargo-partner u Srbiji.

Bitno je samo da se zahtevi za transportom najave najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za pripremu.

Osim kućnih ljubimaca kao što su mačke i psi, kompanija cargo-partner u Srbiji takođe nudi ekspertizu u transportu egzotičnih i laboratorijskih životinja. Pružalac usluga logistike pokriva odredišta u SAD i Aziji, direktnim letovima za Dubai, Dohu i Njujork, što je jedna od velikih prednosti aerodroma u Beogradu, s obzirom da na taj način mogu posredovati u transportu svih zemalja iz regiona, kada su navedene destinacije u pitanju.

Podeli na društvenim mrežama: