Besplatna aplikacija za NCTS dostupna svima

U želji da svi korisnici imaju istovetne uslove carinskog poslovanja, Uprava carina Republike Srbije je 10.11.2014. godine objavila besplatnu web aplikaciju za pristup Novom kompjuterizovanom tranzitnom sistemu https://eccgw.carina.rs/ncts/.

Aplikacija je namenjena pre svega malim i srednjim preduzećima, odnosno onima koji zbog nedostatka sredstava nisu mogli samostalno da je nabave na tržištu. Prioritet Uprave carina je da pruži podršku razvoju privrede Srbije i u tom smislu se preduzimaju konkretne mere kako bi se omogućilo kompanijama da lakše i brže posluju.

Elektronska  komunikacija sa velikim sistemima poput carine podrazumeva da privrednici moraju da ojačaju svoje informacione (IT) kapacitete, što često predstavlja dodatan trošak i opterećenje, posebno za mala i srednja preduzeća. Tražeći način da pomogne što većem broju privrednika da se uključe i koriste prednosti NCTS, Uprava carina im je stavila na raspolaganje potpuno besplatnu aplikaciju za pristup tom sistemu.

To znači da čak i oni privrednici koji zbog nedostatka sredstava nisu mogli da dođu do aplikacije, sada to mogu. Aplikacija je dostupna svim zainteresovanim privrednim društvima, a njena upotreba je potpuno besplatna. Da bi nesmetano mogli da preuzmu i koriste ovu aplikaciju https://eccgw.carina.rs/ncts/, sva zainteresovana privredna društva moraju prethodno da budu autorizovana za elektronsku komunikaciju sa Upravom carina. Ova aplikacija služi za elektronsku komunikaciju sa NCTS (Novi kompjuterizovani tranzitni sistem), kao i sistemom upravljanja garancijama.

Aplikacija obezbeđuje osnovni set funkcionalnosti potrebnih za elektronski (bezpapirni) tranzitni postupak: podnošenje tranzitnih deklaracija, izmena, otkaza, slanja informacija o prispeću pošiljke na odredište, kao i mogućnost pregleda podataka o garancijama i registrovanju pristupnih kodova. Korisniku ove aplikacije će takođe biti vidljive i poruke dobijene od strane NCTS-a. Primena Novog kompjuterskog tranzitnog sistema je preduslov svake zemlje kandidata za punopravno članstvo u EU. Poznato je da će Srbija za godinu dana morati da pređe na bezpapirni tranzitni postupak, zbog čega je pilot projekat za uvođenje NCTS u punom jeku. Očekuje se da do kraja godine sve carinske ispostave budu u mogućnosti da ga primenjuju i sa privredom komuniciraju na novi način – elektronskim putem.