Brži promet praznih kamiona između Srbije i Hrvatske – Otvoren novi granični prelaz Sot

Novoizgrađeni granični prelaz Sot na granici sa Republikom Hrvatskom, koji će naročito u vreme sezonskih gužvi i praznika značajno rasteretiti velike prelaze poput Batrovaca i Šida, pušten je danas u rad, objavila je Uprava carina.

Međunarodni granični prelaz Sot, jedan od 9 prelaza između Republike Srbije i Republike Hrvatske, nalazi se kod Šida u Sremskom okrugu i pored graničnih prelaza Ljuba i Neštin koji su u neposrednoj blizini, predstavlja jednu od alternativa za putovanje.

Osim putničkih vozila, ovaj prelaz predviđen je i za autobuse i prazne kamione koji cirkulišu između Srbije i Hrvatske, a samo tokom prošle godine preko tog prelaza prešlo je 40.000 praznih kamiona i oko 350.000 putnika.

Izgradnja novog prelaza Sot završena je nakon 18 meseci, a za to vreme stari prelaz bio je privremeno izmešten nedaleko od novog. Za modernizaciju prelaza, iz republičkog budžeta izdvojeno je oko 150 miliona dinara (bez PDV-a), navodi se u saopštenju Uprave carina.

U okviru novog graničnog prelaza sada se nalaze se po dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, kao i promet praznih kamiona koji ovde znatno brže mogu da pređu granicu sa susednom Hrvatskom.

Prelaz je izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje prometa i efikasan rad graničnih službi, navode u Upravi carina.

Foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.