Budući tehničari za logistiku i špediciju uče u austrijskim firmama

Predstavnici sedam austrijskih logističko-špediterskih kompanija koje posluju u Srbiji i Saobraćajno tehničke škole u Zemunu potpisali su 19. oktobra, u carinskoj ispostavi – Terminal Beograd, ugovore o dualnom obrazovanju za obrazovni profil tehničar za logistiku i špediciju. Ispostavu su posetili predsednici Srbije i Austrije Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen i sa budućim logističarima i špediterima razgovarali o izabranoj profesiji i izazovima koje nosi.

Učenje kroz rad započinje 30 učenika i to u kompanijama „Gebruder Weiss“, cargo-partner, „Lagermax“, „Schenker“, „Kuehne Nagel“, „Quehenberger“ i DM.

– Ugovori o dualnom obrazovanju predstavljaju u isto vreme i krunu i temelj čvrste saradnje između škola i kompanija o zajedničkoj realizaciji dualnog stručnog obrazovanja i njihovo potpisivanje je u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju koji je usvojen u novembru prošle godine – rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je oko 4.500 dece uključeno u dualni sistem obrazovanja ali da je cilj da taj broj bude povećan na 30.000 ili 40.000 đaka.

– Srećan sam što sam ovde sa predsednikom Austrije i zbog naše divne dece koja počinju da rade u sedam austrijskih kompanija i istovremeno uče. Mislim da je to najbolji put da steknu najviši stepen odgovornosti i marljivosti. To je divna vest za našu zemlju – rekao je Vučić.

Dragan Simović, predstavnik kompanije „Gebrüder Weiss“ istakao je da ta kompanija u dualnom sistemu u Austriji učestvuje već 80 godina i da je do sada prošlo više od 5.000 đaka.

– Imamo trenutno 233 učenika koji se usavršavaju na 30 lokacija širom sveta – naveo je Simović i naglasio da je dualno obrazovanje dobitna situacija i za kompanije i mlade.

Foto: pks.rs