Carina na klik – Šta će digitalizacija sistema uvoza, izvoza i carinskih odluka doneti srpskoj privredi?

Do kraja 2025. godine, srpska carina će u potpunosti digitalizovati sisteme uvoza, izvoza, kao i sistem carinskih odluka, što će doprineti efikasnosti i transparentnosti procedura, olakšati međunarodnu trgovinu, a domaćoj privredi osigurati brže, lakše i ekonomičnije poslovanje, istaknuto je 13. novembra na panel diskusiji „Carina na klik“ u Privrednoj komori Srbije.

Projekat eCarina, vredan 9 miliona evra, čiji je cilj uvođenje bespapirnog poslovanja u postupke uvoza i izvoza, implementira se uz finansijsku i ekspertsku podršku Evropske unije. Realizuje se kroz tri ključna ugovora: usluge razvoja softvera, nabavke hardvera i projekat tehničke pomoći. Ugovarač posla je Ministarstvo finansija, krajnji korisnik Uprava carina, a podršku pružaju konzorcijumi koje predvode kompanije Seyfor, Comtrade i Ernst&Young.

Podsećajući da je Uprava carina izuzetno aktivna kada je reč o inoviranju, te da će 25. novembra početi primena nove verzije tranzitnog sistema – NCTS faza 5, pomoćnica generalnog direktora Nataša Mirković istakla je da će digitalizacija pomenutih oblasti, odnosno uvođenje tri digitalna sistema i mnogobrojnih podsistema, omogućiti Srbiji da se svrsta u red modernih carinskih administracija. Dodala je da je pred nama dosta izazova, te da je u planu organizovanje velikog broja treninga i edukacija, kako bi prelazak na novi model rada protekao što jednostavnije i sa što manje poteškoća.

Rast privredne aktivnosti, kao i sve veći značaj Srbije kao tranzitne destinacije, uslovio je i značajan rast obima posla carinske administracije: u periodu od 2015. do danas, broj obrađenih deklaracija na godišnjem nivou porastao je skoro 70%. U 2022. godini je tako obrađeno ukupno oko 5,5 miliona deklaracija (oko 3,396 miliona carinskih deklaracija, kao i oko 2,032 miliona tranzitnih deklaracija).

Digitalizacija i uspostavljanje bespapirnog poslovanja sada će omogućiti unapređenje kvaliteta servisa koje carina pruža privredi, istaknuto je na događaju.

Osvrnuvši se na nekoliko značajnih novina, Mirković je navela da je, u oblasti izvoza, najpre značajno pomenuti mogućnost podnošenja deklaracije 30 dana ranije, a kao najveća novina istaknuta je izvozna sažeta deklaracija, koju dosada nije bilo moguće realizovati. Novina će, takođe, biti i uvođenje obaveštenja o reeksportu, kao i mogućnost centralizovanog carinjenja pri izvozu, pojasnila je.

Predstavnici carinske administracije objasnili su i šta će značiti digitalizacija sistema carinskih odluka.

– Svaki zahtev koji se podnosi, na primer, za dobijanje aktivnog oplemenjivanja, obrada tog zahteva, prihvatanje, donošenje odobrenja, izmena odobrenja sa vaše strane – želite da produžite rok na primer, ukidanje odobrenja, poništenje, praktično sve procedure od podnošenja zahteva do kraja pravnog života tog dokumenta, sprovodiće se elektronski. Prilozi će takođe biti elektronski.

Događaj je okupio veliki broj učesnika – predstavnike državnih organa, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i privrede.

Panel diskusija

Tokom panel diskusije, predstavnici kompanija Zlatiborac, Milšped i Ball Packaging, podelili su svoja iskustva sa uvozom i izvozom i očekivanja od implementacije projekta “eCarina“. Najviše interesovanja predstavnici privrede su pokazali za ubrzanje procedura, smanjenje administrativnih prepreka i olakšavanje poslovanja, što će predstavljati veliku uštedu vremena i novca.

Sa nestrpljenjem očekujemo realizaciju ovog projekta i zaista će nam mnogo značiti, istakao je Branko Todorović, direktor Sektora carinskog zastupanja Milšped Grupe.

– Naša kompanija u ovom trenutku ima preko 2.000 carinskih dokumenta i sama automatizacija uvozno-izvoznog carinjenja i prelazak na bespapirnu dokumentaciju, kao i sprovođenje svih formalnosti bespapirnim putem, zaista će ubrzati, pojednostaviti i unaprediti sve ove postupke. To će značiti ne samo nama, nego i svim našim klijentima, kompanijama koje se bave proizvodnjom, trgovinom…

I Zoran Stojić, direktor nabavke u kompaniji Ball Packaging, koja dve trećine svoje proizvodnje plasira na inostrana tržišta, rekao je da će im bespapirne carinske formalnosti omogućiti da adekvatnije i brže odgovore na zahteve kupaca širom Evrope.

Svaka inicijativa koja je usmerena na smanjenje papirologije i ubrzanje ima našu podršku, istakao je i Nikola Gavrilović, menadžer carine i špedicije u kompaniji Zlatiborac.

– Zlatiborac trenutno izvozi u dvadesetak zemalja, a prednjače zemlje EU, CEFTA, kao i Rusija. Oko 30% naše proizvodnje odlazi u izvoz. Kako je uglavnom reč o osetljivoj robi, jasno je zbog čega je nama brzina u svim segmentima lanca od presudnog značaja – rekao je Gavrilović.

Komentarišući eventualne poteškoće koje se mogu javiti u procesu uvođenja novih sistema, i predstavnici Uprave Carina i predstavnici privrede složili su se da su izazovi sa kojima se suočavamo u početku neminovni, ali da se oni vrlo brzo u praksi prevazilaze. Kao primer je naveden postupak kućnog carinjenja, koje je na samom početku implementacije zadavalo dosta glavobolje, ali danas predstavlja jedan od velikih benefita za kompanije.

Reorganizacija poslovanja

Na pitanje da li će digitalizacija rada srpske carine značiti i smanjenje broja zaposlenih, Nataša Mirković rekla je da je pre u planu reorganizacija, te da će smanjenje papirologije omogućiti da se deo kadrova uposli na drugim aktivnostima – kontroli carinskih skladišta, naknadnim kontrolama itd.

IT Uprave carina – istorijat i plan za budućnost

  • 1974. osnovan Računski centar IBM System 370
  • Uveden ISCS (Informacioni sistem carinske službe) – u upotrebi i danas
  • 2005. EPD (Elektronsko podnošenje deklaracija) – prvi eServis dostupan poslovnoj zajednici
  • 2011. Implementiran digitalni sertifikat & Kućno carinjenje & EPD preko interneta
  • 2022. NAP (Nova aplikativna platforma) – spoj „legacy“ IBM sveta i modernih web tehnologija
  • Q4 2025 eCarina – carinski postupci bez papira 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.