Carinici napunili polovinu budžeta Srbije

V.d. direktora Uprave carina Miloš Tomić kaže da je prošla godina bila izvanredna za Upravu carina, jer je u državni budžet uplatila čak 4,9 mlrd EUR, što je za 489 mil EUR više nego 2017.

On je u intervjuu za Blic istakao da je Uprava carina, drugim rečima, 2018. napunila polovinu budžeta i da se takav trend nastavlja i 2019. godine.

Na konstataciju lista da od tih prihoda zaposleni i nemaju neke koristi, jer su im plate među najnižima u državi, Tomić je rekao da je Ministarstvo finansija prepoznalo trud Uprave carina, pa su carinskim službenicima plate od Nove godine povećane za 8,5%.

– To je za nas važna podrška za realizaciju strategije da se u narednih pet godina kompletno carinsko poslovanje automatizuje – istakao je on.

Tomić navodi da je akcizna roba najpopularnija među krijumčarima.

– Prošle godine imali smo rekordan rezultat u zapleni nafte i naftnih derivata – više od 250 tona. To je osam puta više nego 2017. Interesantan je i šverc deviza, droge i zlata – dodaje Tomić.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima i čestim kritikama na račun carinika zbog te pojave, Tomić podseća da za to ne snose krivicu carinici, već druge službe.

Nije carina granica, tu su i druge službe – policija, inspekcije. Ne čeka se na carini, već na granici. Zato je potrebna hitna automatizacija svih graničnih i carinskih procedura – kazao je Tomić.

Kako je dodao, rešenje za gužve na graničnim prelazima jeste proširenje kapaciteta uz podršku EU fondova.

Ove godine za izgradnju i rekonstrukciju novih graničnih prelaza izdvojiće se više od 19,3 mil EUR. Cilj ovih investicija jeste rešavanje dugog zadržavanja, najčešće teretnih vozila prilikom izlaska iz zemlje, odnosno njihovog ulaska u EU – reao je Tomić.

On je istakao i da su netačne tvrdnje da je jedan od uzroka za zadržavanje na graničnim prelazima novi sistem elektronskih lokatora za praćenje tovara.

– Postupak njihovog postavljanja i skidanja traje nekoliko minuta i ni na koji način ne utiče na produženje procedure – kaže Miloš Tomić za Blic.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.