Carinske olakšice Kina-Srbija – Nova era trgovine i šansa za srpsku privredu

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, koji je stupio na snagu 1. jula 2024. godine, otvorio je vrata za značajno unapređenje trgovinskih odnosa između dve zemlje, a očekuje se da će značajno uticati na spoljnotrgovinsku razmenu.

Smanjenjem, odnosno ukidanjem carina na većinu proizvoda, srpske kompanije sada imaju priliku da plasiraju svoje proizvode na ogromno kinesko tržište uz znatno povoljnije uslove, dok istovremeno srpski uvoznici imaju pristup širokom spektru kineskih proizvoda po nižim cenama.

Iz kompanije cargo-partner navode da, iako je još uvek rano za predviđanja, „dosadašnje interesovanje ukazuje na dalji rast razmene u narednom periodu, posebno nakon što se kompanije u potpunosti prilagode novim uslovima poslovanja i iskoriste sve prednosti koje sporazum donosi“.

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja kompanije cargo-partner Srbija, smatra da „ovaj sporazum predstavlja prekretnicu za srpsku privredu“.

– Kinesko tržište, sa svojim ogromnim potencijalom, sada je dostupnije nego ikada pre. Carinske olakšice će značajno smanjiti troškove poslovanja i omogućiti našim kompanijama da budu konkurentnije i na globalnom nivou. Početni podaci potvrđuju da sporazum već daje rezultate i očekujemo dalji rast razmene u narednom periodu. Ova promena će se verovatno pozitivno odraziti i na krajnje potrošače u Srbiji, jer će uvoznici moći da ponude kineske proizvode po nižim cenama – smatra Đekić.

Konkretni primeri promena carinskih stopa

Sporazum obuhvata širok spektar proizvoda, a neke od najznačajnijih promena carinskih stopa uključuju:

• Prehrambene proizvode: Carina na mnoge prehrambene proizvode, poput voća, povrća i mesa, potpuno je ukinuta
• Industrijske proizvode: Carina na većinu industrijskih proizvoda, poput mašina, elektronskih uređaja i automobilskih delova, takođe je ukinuta ili značajno smanjena.
• Tekstil i obuću: Carina na tekstilne proizvode i obuću je postepeno smanjivana i očekuje se da će biti potpuno ukinuta u narednih nekoliko godina.

Za robu iz pojedinih kategorija, plan je da se carina ukida postepeno, u periodu od 5, 10 i 15 godina.

Prednosti za srpske uvoznike

Ukidanje ili smanjenje carina na kineske proizvode otvara mnogobrojne mogućnosti za srpske uvoznike:

• Pristup širokom spektru proizvoda: kineska industrija nudi raznovrsne proizvode, od elektronike i mašina do tekstila i igračaka.
• Konkurentne cene: niži troškovi proizvodnje u Kini često se odražavaju na niže cene proizvoda, što srpskim uvoznicima omogućava veću zaradu.
• Poboljšana konkurentnost: uvoz jeftinijih repromaterijala i komponenti iz Kine može pomoći srpskim proizvođačima da smanje troškove proizvodnje i postanu konkurentniji na tržištu.

Pixabay.com/Gino Crescoli

Pojednostavljene procedure i digitalizacija

Sporazum o slobodnoj trgovini ne samo da ukida carine, već i pojednostavljuje carinske procedure i podstiče digitalizaciju procesa. Ovo znači da će kompanije moći brže i efikasnije da obavljaju uvozno-izvozne poslove, što će dodatno smanjiti troškove i vreme potrebno za trgovinu sa Kinom.

Kompanija cargo-partner, sa svojim dugogodišnjim iskustvom u oblasti transporta i logistike, spremna je da pruži podršku srpskim kompanijama u iskorišćavanju prednosti koje donosi Sporazum o slobodnoj trgovini.

cargo-partner nudi širok spektar usluga, uključujući:

• Avio transport: brz i efikasan transport robe između Kine i Srbije;
• Pomorski transport: ekonomičan transport robe za veće količine robe;
• Železnički transport: za optimalan odnos tranzitnog vremena i cene;
• Logističke usluge: skladištenje, carinjenje i distribucija robe.

– Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije predstavlja istorijsku priliku za srpsku privredu. Carinske olakšice, u kombinaciji sa rastom spoljnotrgovinske razmene, otvaraju vrata za nove investicije, povećanje izvoza i uvoza, i stvaranje novih radnih mesta. cargo-partner spreman je da bude vaš pouzdan partner na ovom putu – poručuju iz ove kompanije.

Izvor/foto: promo

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.