CEFTA nastavlja širenje zelenih koridora ka Evropskoj uniji – Potpisan memorandum sa Hrvatskom

Carinske uprave Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisale su u petak (9. decembra) Memorandum o razumevanju, kojim se dalje proširuju CEFTA-TCT zelene trake sa Evropskom unijom. Inicijativa prema državama članicama EU počela je u julu ove godine uspostavljanjem elektronske razmene podataka između Severne Makedonije i Grčke, a nastavljena je u septembru uspostavljanjem plavih traka između Albanije, Crne Gore i Italije.

Potpisivanjem je omogućeno ubrzanje carinskih procedura i drugih formalnosti na prelazima, jer SEED+ sistem povezuje carinske uprave Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopštila je Transportna zajednica.

– Stalni sekretarijat transportne zajednice pozdravlja potpisivanje Memoranduma o razumevanju I pohvaljuje vizionarske odluke koje su doneli direktori carinskih organa Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – rekao je direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek.

Ovo predstavlja odskočnu dasku ka još boljem upravljanju granicama i dovodi do smanjenje vremena čekanja u transportu tereta, dodao je.

– Transportna zajednici će nastaviti da podržava sve strane ka potpunom proširenju sistema zelenih traka, dok sve komponente ne budu implementirane – istakao je Zakonjšek.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić podsetio je na ključne prednosti SEED rešenja – fleksibilnost i prilagodljivost potrebama carinskih uprava koje ga koriste u cilju smanjenja formalnosti prilikom transporta robe.

– Pored smanjenja vremena čekanja na prelazima, efikasnog olakšavanja transporta i trgovine i smanjenja vremena čekanja, preduzeća sada dobijaju nove mogućnosti da bolje iskoriste integrisane lance snabdevanja sa tržištem EU. Sve su to velike i trajne koristi za građane Zapadnog Balkana i trgovinske tokove iz CEFTA regiona ka EU – rekao je Đikić.

Zeleni koridori, kao važan alat koji podržava nesmetanu i efikasnu trgovinsku i transportnu integraciju članica CEFTA-e sa susednim zemljama EU, pokazali su se kao značajan potencijal za saradnju između carinskih agencija, rekao je je Mario Demirović, direktor Uprave carina Hrvatske.

–  U tom smislu, Memorandum o razumevanju će nam pružiti neophodan instrument za dalje olakšavanje legitimne trgovine, obezbeđivanje njene bezbednosti i sigurnosti i smanjenje nelegalne trgovine. Paralelno sa tim, dodatno će produbiti našu carinsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, u potpunosti u skladu sa carinskim zakonodavstvom EU – izjavio je Demerović.

Izvor/foto: Transportna zajednica