Slobodne zone Srbije godišnje prihoduju 4,5 milijardi evra

U okviru obeležavanja Dana Privrednog društva d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom Subotica, krajem prethodne nedelje je u Gradskoj kući održana sednica Grupacije slobodnih zona Srbije, tokom koje je obeležen veliki jubilej – 25 godina postojanja i rada subotičkog Privrednog društva za upravljanje zonom.

U okviru održanog sastanka predstavljeni su rezultati slobodnih zona, s posebnim fokusom na rezultate Slobodne zone Subotica, koja važi za lidera među zonama.

– Imamo to zadovoljstvo da budemo domaćini sastanka Grupacije slobodnih zona Srbije, tela koje okuplja rukovodioce svih 15 slobodnih zona koje posluju u Srbiji. Sa nama će biti i visoki funkcioneri Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije. Koliko je značajno kada se ovi ljudi okupe govori činjenica da je njihov rad povezan sa 200 kompanija koje posluju u režimu slobodnih zona, a koje zapošljavaju oko 38.000 radnika u našoj zemlji – rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Slobodna zona Subotica, u kojoj posluje deset kompanija koje zapošljavaju 6.400 radnika, važi za lidera među zonama, pošto od 4,5 milijarde evra godišnjeg prometa koje ostvari 15 slobodnih zona, njen promet čini oko 800 miliona evra.

Direktorka Uprave za slobodne zone Jasmina Štambuk, ovom prilikom istakla je da bi model slobodne zone u Subotici mogao biti primenjen i u ostalim delovima teritorije Republike Srbije.

– U Srbiji ima 15 slobodnih zona, koje posluju na  teritoriji 24 lokalne samouprave. Slobodna zona Subotica,  koja posluje i u Kikindi, nije samo jedna od najstarijih u Srbiji, već zaista jedna od najuspešnijih. Već godinama unazad je lider u ostvarenom prometu, kao i u kvalitetu rada kompanija koje posluju u okviru nje – smatra Jasmina Štambuk.

Predstavnici Grupacije imali su priliku da posete Flender, Norma Group i Ametek, renomirane kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, koje su poslužile kao primer najboljih poslovnih praksi među kompanijama koje posluju u Slobodnoj zoni Subotica.

Za sve goste organizovan je i prateći program radi bližeg upoznavanja sa radom i načinom života zone domaćina i svih Subotičana, a u okviru njega je organizovana i poseta Ekonomskom fakultetu u Subotici, važnom saradniku subotičke zone.

Cilj posete ove obrazovne institucije bilo je produbljivanje saradnje između obrazovnih i privrednih subjekata, i pronalaženje konkretnih predloga za što potpunije povezivanje obrazovanja i privrede, na korist oba sektora.

– Obrazujemo buduće kadrove koji su potrebni kompanijama koje posluju u režimu Slobodne zone, a potražnja za zaposlenima je čak veća od onog što fakultet obrazuje. Zato prakse u kompanijama nisu samo proforme, već je studentima to ulaznica u proces rada i ako se uklope mogu da računaju na zaposlenje – istakao je prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta i dodao da su tokom dosadašnje saradnje organizovane radionice u okviru kojih je Slobodna zona služila kao spona između fakulteta i kompanija koje posluju u okviru nje.

Izvor: subotica.info