„Dodeliti vozačima drugačiji status“ – Šta se menja za srpske firme zbog ulaska Hrvatske u Šengen?

Naredne godine će se uvećati postojeći problem ograničenog boravka u Šengen zoni za srpske profesionalne vozače i kompanije koje se bave transportom, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) generalni sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport, Aleksandar Spasić, komentarišući promene koje će doneti ulazak Hrvatske u Šengensko područje. 

On objašnjava da profesionalni vozači iz Srbije, kao i svi drugi građani, u okviru 180 dana mogu najviše 90 dana da provedu na teritoriji Šengena.

– Hrvatska kada uđe u Šengen, srpski vozač bukvalno tu pred kućom izlazi iz Srbije u Šengen i automatski kreće da mu se odbrojava tih 90 dana. Do sada to nije bilo tako i u Hrvatskoj smo uspevali da uštedimo malo tog vremena – rekao je Spasić.

Kaže da to znači da će srpski profesionalni vozači imati manje vremena da obavljaju svoj posao.

Njima je posao da budu svaki dan u vožnji van zemlje Srbije, njemu je svaki dan na toj turi koji se skraćuje veliki. Osim toga, vozač koji vozi u Šengenu, istroši svojih devedeset dana i ako posle toga, na primer, želi privatno da ode na more u Grčku, ne može, navodi Spasić.

Prema njegovim rečima, rešenje bi bilo da se profesionalnim vozačima dodeli drugačiji status.

– Potrebno je da država reaguje i od EU traži da profesionalne vozače teretnih i putničkih vozila izuzmu iz ograničavanja boravka u Šengen zoni – ističe on.

S druge strane, iz Privredne komore Srbije kažu za RSE da s ulaskom Hrvatske u Šengen može očekivati da se vreme čekanja teretnih vozila na graničnim prelazima sa tom zemljom značajnije smanji.

– Trenutno je to vreme duže od prihvatljivog. Na osnovu dnevnih izveštaja kojima raspolaže Privredna komora Srbije, prosečno vreme na najznačajnijem graničnom prelazu sa Republikom Hrvatskom, Batrovci-Bajakovo duže je od šest sati – ističu iz Privredne komore Srbije.

Navode da su Privredna komora Srbije i Hrvatska gospodarska komora pokrenule inicijative za ubrzanje protoka robe preko graničnih prelaza.

Komentari iz Hrvatske 

Ništa se neće menjati za transport roba iz Srbije, BiH i Crne Gore, izjavili su iz Carinske uprave Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore (HGK) za Radio Slobodna Evropa (RSE), dan nakon što je ta država, 8. decembra, postala 27. država članica Šengenskog bescarinskog i bezviznog prostora evropskih zemalja.

U vezi s pristupanjem Republike Hrvatske punom Šengenskom prostoru, obaveštavamo vas da se na spoljnoj granici s trećim zemljama ništa ne menja u odnosu na carinske postupke relevantne za ulazak roba, navodi Carinska uprava Ministarstva finansija Hrvatske u odgovoru za RSE.

Carinska uprava Hrvatske deluje na 13 graničnih carinskih kancelarija na spoljnoj granici Evropske unije (EU) od 1. jula 2013. godine. Od tada se carinski nadzor sprovodi, kako navode, u skladu sa carinskim propisima EU.

Pixabay/tracy liang

Dodaju da će Carinska uprava nastaviti primenjivati ista pravila i nakon ulaska Republike Hrvatske u Šengenski prostor.

Identičan je odgovor i iz Hrvatske privredne komore.

Za prevoznike iz trećih zemalja sve ostaje isto kao i do sada. Na spoljnim granicama EU, dakle hrvatskim granicama sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom će proći graničnu i carinsku kontrolu kao i do sada, s tim da više neće biti graničnih kontrola između Hrvatske i Slovenije, te između Hrvatske i Mađarske, rekli su iz Hrvatske gospodarske komore za RSE.

Dodali su da se neće menjati režim ulaska u Hrvatsku ni za građane ni za prevozničke kompanije i vozače kamiona koji prevoze robe iz trećih zemalja.

Kakva su očekivanja u Bosni i Hercegovini?

Očekujem da će se malo popraviti stanje, jer se ukidaju granice Hrvatske sa njenim zapadnim susedima, pa neće biti zastoja ni pregleda dokumenata i roba na hrvatsko-slovenačkoj i hrvatsko-mađarskoj granici – izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor BiH firme za međunarodnu špediciju Centar-Jelah, Suad Hasanbašić.

Hasanbašić objašnjava da, izuzev ove pogodnosti, ne očekuje bitne promene za privredu i privrednike Bosne i Hercegovine.

– Sve će ostalo ostati isto. Neće biti ni manjih troškova. Hrvatska će sada nama biti filter, kao što je bila i do sada. Tu smo stajali i radili dokumente, kontrole, vaganje, sve – kaže Hasanbašić, i dodaje da će tako ostati i nakon 1. januara naredne godine.

No, Hasanbašićev optimizam ne dele svi.

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTK BiH) kažu da od početka naredne godine očekuju strože kontrole i duže čekanje na granici sa Hrvatskom.

Izvoznici iz BiH će ulaskom Hrvatske u Šengen zonu biti suočeni sa strožim merama u teretnom saobraćaju, a očekuju se slična pooštravanja kontrola i u putničkom saobraćaju, kažu iz VTK BiH za RSE.

Iz VTK BiH navode da će vozači morati da prođu bezbedonosnu proveru, koja će trajati tri godine.

– Hrvatska će praktično štititi spoljne granice Šengena, što znači da će biti pojačane kontrole na granici, kao i pooštreni uslovi za ulazak u državu, što će verovatno izazvati veće gužve na graničnim prelazima – navode.

Dodaju da se na samo dva granična prelaza za međunarodni transport mogu iz BiH izvoziti sve vrsta roba u EU, te da probleme posebno očekuju za transport lako kvarljive robe, koja zahteva fitosanitarnu inspekciju. ​

– Stoga je neophodno u budućem periodu težiti otvaranju dodatnih prelaza, kako bi se smanjilo čekanje – ističu iz VTK BiH.

U Crnoj Gori bez odgovora

Niko od nadležnih institucija i kontaktiranih špediterskih firmi u Crnoj Gori nije odgovorio na upit RSE povodom očekivanih promena u kretanju roba i ljudi nakon ulaska Hrvatske u Šengen prostor.

Izvor: Radio Slobodna Evropa