Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu

Srbija, koja se nalazi u top deset izvoznika kukuruza u svetu, uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac kukuruza, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.

Kako je najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz kukuruza iz Srbije u Kinu, biće potpisan ovih dana.

Na taj način će se obezbediti uslovi za plasman srpskog kukuruza na to tržište, što će zainteresovanim kompanijama obezbediti dodatni profit.

Protokol se odnosi na zrno kukuruza, koje je proizvedeno u Republici Srbiji i koje je namenjeno izvozu u NR Kinu sa ciljem dalje prerade.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije će, između ostalog, vršiti proveru i istraživanje tokom vegetacione sezone kukuruza, vodiće evidenciju praćenja, nadgledati preduzeća koja izvoze kukuruz u Kinu i da li preduzimaju efikasne mere, a takođe će morati da registruje skladišta za izvoz kukuruza u Kinu, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. 

– Upravo smo od Kine dobili informaciju da ćemo ovih dana potpisati protokol o izvozu kukuruza u tu zemlju, koja je jedno od najvećih svetskih tržišta za kukuruz – rekao je Nedimović u Skupštini Srbije, prenela je agencija Tanjug.