e-CMR štedi 300 mil EUR godišnje!

Digitalni transport (e-CMR) je sada moguć između Holandije, Belgije i Luksemburga, pošto prevoznici iz ove tri zemlje prelaze na kompjuterizovane tovarne listove. Najavljujući prekretnicu, zemlje Beneluksa su pokrenule testiranje ovog sistema. To je prvi put da je obavljen međunarodni transport iz Holandije sa kompjuterizovanim tovarnom listom. e-CMR je već neko vreme funkcionalan između Francuske i Španije, kao i na nacionalnom nivou između Holandije i Luksemburga. Ovo najnovije istraživanje će najaviti – u periodu od tri godine – potpuno operativan elektronski tovarni list od Kopenhagena do Sevilje.

Prebacivanje na e-CMR u Beneluksu nudi moguću uštedu od 4,50 EUR po pošiljci. Sa godišnjim brojem od 65 miliona upotrebljenih tovarnih listova, ovo predstavlja ukupnu uštedu blizu 300 mil EUR godišnje.

Elektronski tovarni list takođe povećava tačnost i efikasnost, predstavlja bržu administraciju sa smanjenim unosom podataka, bez rukovanja papirom, bez faksa, skeniranja ili razmene pisma i bez potrebe za arhiviranjem papira. Fakturisanje je brže i smanjuju se neslaganja u isporuci i prijemu. Veća transparentnost donosi tačnost podataka, sredstva za kontrolu i praćenje pošiljke i pristup u realnom vremenu informacijama sa dokazom o preuzimanju i isporuci, prenosi IRU.

Ovom operacijom zemlje Beneluksa testiraju rad kompjuterizovanih tovarnih listova. One će podeliti rezultate sa Evropskom unijom kako bi se povećala primena sistema putem ratifikacije e-CMR protokola među zemljama kao što su Nemačka, Italija i Austrija i olakšao potpuni kompjuterizovani transport širom Evrope.

Testiranje su snažno podržali članovi IRU-a, TLN (Transport en Logistiek Nederland) i EVOFEDENEX (Holandsko udruženje za logistiku i transport).

Od zemalja u našem okruženju, jedino Slovenija koristi e-CMR.