EU menja preferencijalne TRGOVINSKE sporazume sa 20 zemalja – Povećanje razmene i sa Srbijom

Evropska unija najavila je promene u preferencijalnim trgovinskim sporazumima, koje će biti pogodnije za poslovanje, sa 20 trgovinskih partnera iz panevropsko-mediteranske regije (PEM) među kojima je i Srbija.

Evropska komisija usvojila je juče paket predloga koji će omogućiti veću trgovinsku razmenu EU i susednih zemalja, među kojima su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i tzv. Kosovo. Predlozi će modernizovati postojeće preferencijalne trgovinske sporazume Unije i trgovinskih partnera tako što će relevantna „pravila o poreklu“ u tim sporazumima postati „fleksibilnija i pogodnija za poslovanje“, saopšteno je. Cilj je, kako se navodi, brži oporavak od ekonomskih posledica pandemije covid-19.

Predlozima Evropske komisije su dopunjeni osim balkanskih zemalja i bilateralni sporazumi Unije sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, kao i posebno sa Palestinom.

– Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i naših suseda na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju – rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

On je naglasio kako će izmene sporazuma pomoći državama kao što je Liban da se oporave i obnove, te će „u isto vreme podržati evropske kompanije u pristupu novim tržištima”, istakao je Đentiloni.

Evropska komisija je podsetila da roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od povlašćenog tarifnog tretmana. Pravila o poreklu nužna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba može imati prednost od povlašćenog tretmana, podsećaju iz Komisije.

– Poreklo robe je ekonomska nacionalnost robe kojom se trguje – rekao je Đentiloni.

Postupci porekla osiguravaju da carinske vlasti mogu proveriti poreklo robe i omogućiti kompanijama da dokažu poreklo svoje robe.

Više detalja dostupno je na sajtu Evropske komisije. 

 

Podeli na društvenim mrežama: