(FOTO) Održana Skupština Nacionalne asocijacije „Transport i logistika“

Tekuću godinu možemo nazvati godinom carinskih promena. U proceduri je donošenje novog carinskog zakona, kao i nekoliko uredbi, a uporedo sa pravnom regulativom, radi se i na procedurama za njeno sprovođenje, izjavila je Nadica Pantović, načelnica sektora za carinsku politiku u Ministarstvu finansija na godišnjoj Skupštini Nacionalne asocijacije „Transport i logistika“ (Špedlog).

Nadica Pantović

Nadica Pantović je govorila o Poglavlju 29 (funkcionisanje carinske unije), koje je otvoreno 2017. godine. Kako je navela, prema izveštaju Evropske komisije, ovo poglavlje se nalazi u top tri poglavlja kada se gleda napredak ne samo u usklađivanju propisa, već i njihovoj primeni.

– Nezavisno od toga u kojoj smo fazi pregovora, za trgovinu je veoma važno da carinski propisi budu usklađeni sa zemljama u okruženju, kao i članicama Evropske unije. Najvažniji od svih popisa je novi carinski zakon, čiji je nacrt urađen i poslat Vladi Srbije na usvajanje. On donosi veliki broj promena u vezi sa elektronskim procedurama u svim segmentima carinske službe. Intenzivno radimo i predlog uredbe o carinski dozvoljenom postupanju. Po usvajanju novog zakona imamo 6 meseci da donesemo niz uredbi i pravilnika o carinskom postupanju. Tako da 2018. možemo nazvati godinom carinskih promena. Uprava carina radi na implementaciji svih novih propisa,  modernizaciji carinske službe, posebno u delu automatizovanog sistema uvoza i izvoza.

Kako je navela, to je u skladu sa Planom razvoja carinske službe 2017-2020, koji je usvojila Vlada Srbije. Pred Ministarstvom, Upravom carina i privredom se nalaze vrlo ozbiljni zadaci, i kako je navela, oni će biti prevaziđeni uzajamnom saradnjom.

Robert Sever

Robert Sever,  direktor transporta u Privrednoj komori Slovenije, govorio je o trendovima u logistici kao i o stanju u industriji u toj zemlji.

– Imamo veliki problem sa radnom snagom, posebno sa vozačima i zaposlenima u skladištu. U ovoj industriji u Sloveniji posluje 7.729 preduzeća, koja zapošljavaju 38.503 radnika, a ostvaruju prihod od 4,68 mlrd EUR. Što predstavlja 6% BDP Slovenije.

On je ukazao na to da se veliki procenat robe u toj zemlji prevozi sopstvenim voznim parkom (37%), pa ti kamioni nemaju pun kapacitet. S tim u vezi, ideja im je da se povežu svi transporteri i vlasnici prevoznih sredstava kako bi se kapaciteti popunili, a transport bio efikasniji.

Skupština, održana 24. maja u Beogradu, okupila je veliki broj članova, prijatelja i delatnika u ovoj industriji, kako iz Srbije tako i iz inostranstva.