Hera na Batrovcima – Pas koji nikada nije dao pogrešan znak (FOTO)

Za belgijsku ovčarku malinou Heru, koja je u pretprazničnom periodu privukla posebnu pažnju domaćim medijima, važi da dosada nikada nije dala znak da se u vozilu nalaze narkotici ili duvan i duvanski proizvodi, a da ih tu zaista nije bilo.

Kako su za Blic objasnili iz Uprave carina, službene pse njuh ne može da prevari kao ljude kojima su mnogi mirisi slični.

– Naši psi prepoznaju sedam mirisa od kojih su i duvan, duvanski proizvodi i opijati. Često nam prave problem ostaci od cigareta koji padnu iz pepeljare, jer psi to prepoznaju i reaguju – navode iz Uprave carina i dodaju da se jedino dešavalo da pas daje znak da nešto nedozvoljeno postoji u torbi, ali one moraju ručno da se pregledaju jer se dešava da putnici sa sobom nose nekoliko kutija cigareta, ali i da se duvan izmrvi i ostane ispod sedišta na šta pas reaguje.

Za Heru, kao i za druge službene pse, ne važi česta predrasuda da su navučeni na narkotike, pojasnio je njen vodič Dejan Stojanović iz Odseka za carinsku kontrolu uz upotrebu službenih pasa.

– Za ovaj posao biraju se psi koji su radoznali, inteligentni, koji vole da se igraju, pa se samim tim obuka vrši kroz igru po sistemu nagrada. Ona se vrši na način da kada pas nađe sakriveni predmet, u ovom slučaju krpice sa mirisom narkotika, duvana ili duvanskih proizvoda dobije lopticu kao nagradu. Psima je loptica sve. Oni žive za nju – objašnjava Dejan.

A dok je Hera na dan posete medijske ekipe na graničnom prelazu Batrovci iskusno šetala pored teretnih vozila u potrazi za duvanom, duvanskim proizvodima i narkoticima, Stojanović je otkrio da sa ovim psom obilazi sve granične prelaze u Srbiji i da su posebna jedinica, ali i da je pas ujedno član porodice, jer u slobodno vreme stanuje kod njega kući.

Svi službeni psi dobijeni su iz donacija. Nova tri psa iz Mađarske počinju da rade u ovoj godini, ističe Stojanović.

Foto: Uprava carina