Hiljadu prevoznika dobija obeštećenje od DAF-a

Više od 1.000 holandskih prevoznika će dobiti nadoknadu od proizvođača teretnih vozila – DAF Trucks, kao deo nagodbe u vezi sa slučajem kartela kamiona. Tačan iznos poravnanja nije saopšten, ali se odnosi samo na kompanije koje su potpisale ugovor sa NLtruck kartelom.

Prema informacijama holandskog udruženja za transport i logistiku TLN, koje prenosi TRANS.info, nagodba je postignuta sa NLtruck kartelom, inicijativom TLN-a i transportnim osiguravačem TVM koji zastupa interese hiljada kupaca bivših učesnika kartela.

– Rezultat pregovora koji je sada postignut je isključivo sa DAF-om, koji je spreman da plati razumnu nadoknadu. DAF-ovi kamioni će sada biti uklonjeni iz postupka, dok će se postupci protiv ostalih proizvođača nastaviti nesmetano. Pošto su i NLtruck kartel i DAF i dalje uključeni u druge postupke, ali više ne međusobno, neće biti objavljeni dalji iznosi ili detalji poravnanja – kažu iz NLtruck kartela.

TLN i TVM kažu da su zadovoljni rezultatom i cene saradnju sa DAF-om u postizanju zajedničkog rešenja.

– Uvek smo težili razumnom rešenju za naše članove: vreme i brzina igraju važnu ulogu. Ali razumnost znači i prihvatljivo poravnanje. Na ovom slučaju radimo već osam godina i bojim se da se još ne nazire kraj. Stoga sam zadovoljan što je DAF bio prvi koji je bio spreman da sedne za pregovarački sto. To znači da je konkretna isplata još na stolu ove godine za više od 1.000 kupaca DAF kamiona koje zastupamo u ovoj proceduri – rekla je predsednica TLN-a Elisabeth Post.

Michel Verwoest, predsednik Upravnog odbora TVM-a, dodaje da su zajedno sa TLN-om i Hausfeldom, postigli prvi važan rezultat dogovorom sa DAF-om.

Poravnanje se odnosi samo na kompanije koje su potpisale ugovor sa NLtruck kartelom za svoje DAF kamione. Više nije moguće da se kompanije prijave na NLtruck kartel.

DAF se prethodno nagodio za neotkriveni iznos sa Deutsche Bahn-om, koji je podneo slučaj sa četrdeset drugih kompanija.

Skandal s kartelom proizvođača datira iz 2016. godine, kada je Evropska komisija utvrdila da su MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF prekršili antimonopolska pravila EU.

EU kaznila proizvođače kamiona sa 3 milijarde eura

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.