I ZVANIČNO: Beograd sedište Transportne zajednice

Srbija i Evropska komisija potpisale su u Londonu sporazum kojim se potvrđuje da će sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biti u Beogradu.

Dogovor je potpisan u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji se u 9. i 10. jula 2018. godine održao u glavnom gradu Velike Britanije, a potpisivanju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc napisala je na Tviteru da je ovo „još jedan važan međaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana“ i dodala da je to „ogromno dostignuće za ceo region“.

Na potpisanom dogovoru čestitali su i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Han je na Tviteru napisao je „dobra vest za povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu, zapadnobalkanskih šest se dogovorilo o sedištu Transportne zajednice u Beogradu“.

Ruis Kalavera je u Tviter poruci čestitala na upravo potpisanom dogovoru i dodala da će EU finansirati 80% Sekretarijata Zajednice u Beogradu, da bi se „ubrzala agenda povezanosti EU-Zapadni Balkan“.