Izvoz poljoprivrednih proizvoda – Srpsko voće traženo u Emiratima i Bahreinu

Tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina otvorena su za sve naše poljoprivredne proizvode. Reč je o dva najveća platežno sposobna tržišta na svetu, a zasada su iskazane potrebe za srpskom jabukom, testeninom, kukuruzom i jagodičastim voćem, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, ministar Nedimović istakao je da „tek kada otvorite vrata njihovih prodavnica, shvatite kolika je šansa Srbije da učestvuje na tom tržištu“.

Nije to samo tržište Bahreina i Arapskih Emirata. Oni su logistički povezani sa Amanom, Katarom i još nekim zemljama u susedstvu i oni će nama biti dve glavne luke gde ćemo slati ovu robu, naglašava Nedimović.

Kako je pojasnio, iskazane su potrebe za srpskom jabukom, „u posebnom pakovanju i po posebnim standardima“.

– Druga stvar koju traže je testenina iz Srbije, a zatim i kukuruz, kao i jagodičastvo voće. Osim toga, očekujem da ćemo biti sve prisutniji sa goveđim i ovčijim mesom, i – ono što je jako važno, sa organskim poljoprivrednim proizvodima koji imaju neverovatnu cenu – kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, UAE mogu samo 25% sopstvenih potreba da zadovolje, a sve ostalo moraju da uvoze.

– Prošle godine kada je počela korona oni su imali novac ali nisu imali gde da kupe hranu. Srbiju su prepoznali kao jednu od tačaka u svetu gde se proizvede više hrane nego što je njoj potrebno. Mislim da je to dobra prilika za nas, Persijski zaliv je neverovatno tržište. U Emiratima su ponudili da budu logističko tržište za Indiju i Kinu – ističe ministar Nedimović.

Srbija je do pre dve godine imala izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 2,8 milijarde dolara. Sa druge strane, u prošloj godini, koja je zbog korona virusa bila teška, imali smo izvoz od 4,2 milijarde dolara.

– To je velika razlika. Suficit koji je država ostvarila u poljoprivredi je 1,9 milijardi dolara. Iako mi i dalje najveći deo robe plasiramo u zemlje EU i u okruženju, nova tržišta – Egipta, Kine i Indije, su veoma važna kada je reč o voću i žitaricama – izjavio je ministar Branislav Nedimović.

Izvor: Radio-televizija Srbije