Izvoz robe u prva dva meseca 2020. veći 11,5%, uvoz 10,3%

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je u prva dva meseca ove godine 6,7 milijardi evra, što je porast od 10,8% na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz povećan za 11,5%, a uvoz za 10,3%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti 2,83 milijarde evra, a uvezeno za 3,86 milijardi. Deficit iznosi 1,02 milijarde evra, i veći je za 7,2% nego u istom periodu 2019. Pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 73,6% sa nivoa od od 72,8%, koliko je iznosila u prva dva meseca prošle godine.

Najveće učešće u izvozu imao je Region Vojvodine (35,4%), a u uvozu Beogradski region (47%).

Zemlje članice Evropske unije imale su u ukupnoj robnoj razmeni Srbije sa svetom udeo od 61,5%, pri čemu je najveći pojedinačni spoljnotrgovinski partner bila Nemačka, gde smo izvezli robu u vrednosti 362,9 miliona evra, a uvezli za 490,1 miliona. Drugi najvažniji partner su bile zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 297,1 milion evra. Na tržišta CEFTA, pokrivenost uvoza izvozom je 357,9%.

To je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda – žitarice i proizvodi od njih, nafte i naftnih derivata, električnih mašina i aparata, drumskih vozila i obuće.

Pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa susedima.

U Bosnu i Hercegovinu Srbija najviše izvozi gasna ulja i proizvode za ishranu životinja, a uvozi se koks i polukoks od kamenog uglja i žica od gvožđa i čelika.

U Crnu Goru se iz Srbije izvoze kamioni, dizel, preko 20 tona i rude olova i koncentrati, a uvoze se najviše sirovi aluminijum i električna energija.

U Severnu Makedoniju izvoze se električni provodnici i električna energija, a uvoze se najviše lekovi za maloprodaju i valjani proizvodi od gvožđa i čelika.

Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Češkom, Bugarskom, Hrvatskom, Slovačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Švedskom.

Najveći deficit Srbije je u trgovini s Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopa, i s Rusijom.

Kad je reč o spoljnotrgovinskom učinku u februaru, Srbija je izvezla robu u vrednosti od 1,49 milijardi evra, za 10,4% više nego u istom mesecu lani, a uvezla za 2,04 milijarde, što je povećanje od 12,4% na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju RZS.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.