Izvoz zamrznute MALINE u 2020. vredan skoro 260 miliona evra

Srbija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji zamrznute maline, a skoro celokupna proizvodnja se dalje plasira na tržišta razvijenih zemalja.

U toku 2020. godine prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji je ostvaren rod maline od 118.674 tone, sa površine od 24.028 hektara, dok je izvoz zamrznute maline tokom 2020. godine iznosio 259 miliona evra, što čini 40% ukupne vrednosti izvoza voća, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Đorđe Ljubojević kaže da početak roda i berbe maline u 2021. godini kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja.

– Zasadi su generalno gledano u dobrom stanju sa manjim odstupanjima između regija uzgoja, bez zapaženih oštećenja prouzrokovanih vremenskim nepogodama – kaže Ljubojević. Dodaje da se očekuje količinski prosečan rod, što najviše zavisi od vremenskih uslova u narednom periodu, kao i da su proizvođači uglavnom ohrabreni prošlogodišnjom cenom, posvećeni obrađivanju malinjaka i dodatnim investicijama u proširenje kapaciteta.

Srbija po proizvodnji maline, koja je jedan od domaćih strateških proizvoda, podsetimo, tokom proteklih godina zauzima treće mesto u svetu, dok je po zamrznutoj svetski lider, ispred Poljske i Čilea. Rastu izvoza hrane doprineo je i siguran transport.