Kako je italijanska špedicija bila uspešna tokom korona krize

Pandemija korone veoma je uticala na italijansku privredu, a time i na transportnu i logističku branšu. Ipak, uprkos svim poteškoćama, italijansko transportno preduzeće Dal Ferro nastavilo je da uspešno radi i savladava mnoge od svakodnevnih izazova, zahvaljujući sopstvenoj kreativnosti i uz pomoć TIMOCOM-a.

Dal Ferro je 1989. godine osnovao Nereo Dal Ferro, koji od tada kao direktor uspešno vodi poslove ovog porodičnog preduzeća. Njegov sin, Jody Dal Ferro, šef je dispečerske službe. Ova špedicija sa sedištem u blizini Venecije danas sa svojih 20 kamiona obavlja transport u celoj Evropi.

Kriza izazvana koronom je otežala mnoge procedure u svakodnevnom poslovanju, kojima se preduzeće moralo prilagoditi u kratkom roku.

Kada su mnogobrojna preduzeća došla u situaciju da zbog pandemije moraju da budu zatvorena, kamioni prevoznika Dal Ferro više nisu mogli isporučivati njihovu robu kupcima. Rukovodstvo je tada pronašlo rešenje u aplikaciji Skladišta u sistemu Sistemu pametne logistike TIMOCOM-a. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, dobili su priliku da pronađu skladišni prostor u blizini kupaca, gde bi uskladištili robu.

Zahvaljujući aplikaciji Skladišta kompanje TIMOCOM, dobili smo mogućnost da jednostavno i sigurno zadovoljimo ovu potrebu, tako što smo pronašli nove partnere sa raspoloživim skladišnim kapacitetima, opisuje Jody Dal Ferro rešenje situacije.

Transportni barometar je važna orijentacija za tržište

Ali aplikacija Skladišta nije bila jedina pomoć. Sa Transportnim barometrom, još jedan alat TIMOCOM-a ja podržao špediciju. Dal Ferro je koristio podatke barometra, kako bi mogao bolje proceniti trenutno stanje ponuda tereta i tovarnih prostora na transportnom tržištu i kako bi pratio tržišne trendove na pojedinim deonicama.

Kreativno i efikasno: nove procedure radi zaštite zaposlenih

Kako bi na odgovarajući način odgovorio izazovima krize izazvane koronom, Dal Ferro je morao biti inovativan i reorganizovati procedure. Tako su vozači koji su dolazili iz Nemačke svoju robu već odmah iza italijanske granice u Trentu ili Bolcanu razmenjivali sa drugim vozačima. Na ovaj način su se mogli odmah vratiti direktno nazad u Nemačku sa novom robom, a da ne isporučuju robu na skladište Dal Ferra. Robu iz Nemačke je nasuprot tome drugi vozač vozio do konačnog odredišta u Italiji.

Rezultat: vozači nisu morali da se vraćaju u centralu kako bi tamo ponovo utovarili robu. Kontakti između ljudi su time bili znatno ograničeni jer na teritoriji firme Dal Ferro nije bilo mnogo zaposlenih istovremeno.

Zahvaljujući digitalizaciji svakodnevni poslovi su se mogli dalje odvijati

I drugi zaposleni firme Dal Ferro su morali da se drugačije organizuju, a to im je uspelo uz pomoć digitalizacije. Koleginice i kolege iz centrale firme su, na primer, radili i od kuće. TIMOCOM je omogućio besplatan prelazak na rad od kuće nekoliko meseci tako da je Smart Logistics System mogao biti korišćen i od kuće i na mobilnim uređajima. To je, inače, mogućnost koja je postojala još pre korone.

TIMOCOM je ukinuo IP ograničenja korisničke licence za podešavanje pristupa. Dal Ferro je nakon ovih promena imao pun pristup digitalnim aplikacijama i servisima i mogao je da nastavi sa svakodnevnim poslovima. I dalje je bilo moguće ostati u kontaktu sa klijentima i obezbediti vidljivost vozila i robe.

Na taj način su se mogli održati važni lanci snabdevanja i osim toga izbeći prazne vožnje. Neophodna roba za svakodnevnu potrošnju je pronašla siguran i pouzdan put do kupaca.

Fleksibilnost i digitalizacija kao put iz krize

Primer italijanskog transportnog preduzeća Dal Ferro na najbolji način pokazuje kako se uz pomoć preduzetničke kreativnosti i korišćenja digitalnih rešenja posao uspešno nastavlja i u kriznim vremenima. FreightTech preduzeće TIMOCOM je svojim digitalnim aplikacijama, transportnim barometrom i besplatnim prelaskom svog sistema na korišćenje za rad od kuće pritom pružilo podršku u pronalaženju novih transportnih partnera, skladišnih hala ili ruta. Istovremeno, fleksibilnom organizacijom bilo je moguće zaštititi sopstvene zaposlene od zaražavanja virusom covid-19. Sve ovo zajedno, bilo je idealna pretpostavka da preduzeće uspešno odgovori na pandemiju korona virusa i da se dobro pripremi za buduće izazove.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.