Ko, kome i koliko -12 krivičnih prijava zbog korupcije i uzimanja mita na graničnom prelazu

Krivična prijava protiv 12 lica – komandira, zamenika komandira i 10 policijskih službenika GP Tabanovce zbog „zločinačkog udruživanja”, „primanja mita” i „zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja”: to je rezultat velike akcije koju je policija Severne Makedonije sprovela u nedelju uveče na ovom graničnom prelazu sa Srbijom.

Uz asistenciju specijalaca, policijski službenici su na graničnom prelazu Tabanovce pretresli kolege – od čarapa, cipela, preko maski mobilnih telefona, lajsni na pragovima i prozorima, kompjuterskih stolova, automobila…

– Zbog saznanja da na graničnom prelazu Tabanovce grupa policijskih službenika organizovano i u koordinaciji sa naležnima sprovodi inkriminisane radnje sa elementima korupcije, dana 25.12.2022. godine, izvršeni su pretresi u službenim prostorijama Graničnog prelaza Tabanovce i u kućama nekih od osumnjičenih – navodi se u saopštenju MUP-a Severne Makedonije.

Policija je na svojoj zvaničnoj stranici objavila i snimak u kome se vidi akcija, koja je bukvalno „blokirala“ granični prelaz.

Prema podacima MUP-a Severne Makedonije, pronađeno je oko 20.000 evra i to: 16.413 evra u raznim apoenima, 219.195 denara (oko 3.500 evra), 60 švajcarskih franaka (oko 60,5 evra) i 375 dinara (oko 60,5 evra).

– Pretresom kod H.K. pronađena je najveća suma novca, odnosno ukupno 15.885 evra i 30 švajcarskih franaka. Takođe, tokom pretresa pronađena su 23 komada municije kalibra 9 mm, pokloni i drugi predmeti koji će biti korišćeni u krivičnom postupku – saopštili su iz MUP-a.

Makedonski portal mkd.mk navodi da je, prema dodatnim detaljima koji su saopšteni iz Tužilaštva, komandir uticao da se trojica korumpiranih policajaca rasporede u kabine na graničnom prelazu gde je veća učestalost ulaska i izlaska putnika iz zemlje, te da su uzimajući mito propuštali vozila bez zelene karte, vozače bez dozvole itd.

– Ova trojica su, kao policijski službenici koji vrše pasošku kontrolu, imali zadatak da za sebe i prvoosumnjičenog zatraže i prime poklon od 5, 10, 20 ili 30 evra kako bi izvršili službenu radnju koju nisu smeli da izvrše – da dozvoljavaju ulazak i izlazak u zemlju vozilima koja nisu imala zelenu kartu, vozačima koji nemaju punomoćje za upravljanje vozilima, nemaju putne isprave, vozačke dozvole ili bilo koji drugi obavezni dokument – saopštio je Tužilaštvo, dodajući da su komandiru svakog meseca davali po 150 evra od primljenog mita – navodi mkd.mk. 

BONUS SADRŽAJ:

  • Vozač šlepa Stefan ima rutu od Milana preko prevoja Stelio do švajcarskog mesta Siona. Put ga vodi pored skijališta na 2.400 nadmorske visine i do mesta gde se gorivo plaća samo gotovinom. Poslušajte ovu epizodu podkasta „Za volanom“! 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.