Kontejnerski saobraćaj na relaciji Poljska-Koper ostvario rast od 30%

Kontejnerski saobraćaj između Poljske i slovenske luke Koper postigao je novu prekretnicu. Baltic Rail kompanija je 2018. godine isporučila 13.464 TEU robe, što ukazuje na povećanje obima saobraćaja od 30 odsto u odnosu na 2017. Ove godine špediter namerava da održava rast kontejnerskog saobraćaja na istom nivou.

Baltic Rail vrši prevoz robe između Vroclava, Katovica i Kopra.

– 341 voz je otpremljen 2018. godine. Tokom 2018. godine zabeležili smo rast od 30 odsto – rekao je generalni direktor Baltic Rail kompanije, Stiven Arčer (Stephen Archer) za RailFreight.

Arčer tvrdi da su sve vrste tereta na ruti Vroclav – Katovice / Ostrava – Koper pokazale povećanje obima. Najveći udeo obuhvatile su elektronska i automobilska industrija.

Mi i dalje radimo sa špediterima koji prevoze vrednu robu, a koji žele da dođu do centra Evrope što je brže moguće. Elektronski i automobilski sektor dominiraju našim uvoznim saobraćajem, ali ima i mnogo drugih proizvoda. Hrana i piće, zdravstvena zaštita, industrijski materijali i šumski proizvodi su sektori koji sve više vide prednosti brže isporuke upotrebom luka na Jadranu – istakao je Stiven Arčer.

Stari i novi trendovi

U pogledu izvoza, trendovi iz 2017. godine su se održali i 2018. godine.

– Rast izvoznog saobraćaja iz poljskih fabrika ka Srednjem i Dalekom istoku bio je najzadovoljniji razvoj tokom 2018. godine – naveo je Stiven Arčer. Međutim, uvoz je pokazao neke nove trendove, uključujući i povećanu aktivnost japanskih kompanija.

– Korejski proizvođači već duže vreme koriste Koper kao ulaznu tačku za centralnu Evropu. Tokom 2018. godine japanska industrija je pokazala veliki interes za slične ciljeve – izjavio je generalni direktor Baltic Rail-a.

Baltic Rail predviđa da će obim nastaviti da se povećava ove godine, a da će kontejnerski saobraćaj dostići brojku od 17.200 TEU.

– Planirali smo dalji rast od 30 odsto tokom 2019. godine – izjavio je Stiven Arčer.

Da bi sustigao rast kontejnerskog saobraćaja, Baltic Rail je već uložio u kupovinu novih vagona.

– Postizanje ovog rasta zahtevaće mnogo napornog rada i ulaganja – zaključio je generalni direktor ove kompanije.

Izvor: railfreight.com