Lažno deklarisane elektronske cigarete u magacinu na beogradskom aerodromu

Carinici su 27. septembra 2022. godine godine pregledom robno-carinskog magacina na aerodromu u Beogradu otkrili pokušaj umanjivanja dažbina za tovar od 16.000 jednokratnih elektronskih cigareta, popularnih “pufova“.

Iz Uprave carina podsećaju da „carinici svakodnevno proveravaju i status prijavljene robe, da bi potvrdili da se stanje navedeno u dokumentaciji slaže sa realnim stanjem“, kao i da se neretko baš na taj način otkrivaju zloupotrebe čiji je cilj da se umanje propisane dažbine u korist većeg profita za uvoznika.

Detaljnim carinskim kontrolama takvi pokušaji mogu da se spreče, pa su tako i u ovom slučaju carinici primetili da je u dokumentaciji navedeno da je reč o 16.000 jednokratnih elektronskih cigareta sa punjenjem od po 2ml, da bi na licu mesta utvrdili da je ipak reč o cigaretama sa punjenjem od 6ml.

Tovar od 16.000 pufova raznih aroma (kivi, mango, mentol-mohito i ledena lubenica) namenjen uvozniku iz Beograda, nije bio propisno deklarisan, a sve kako bi se umanjili troškovi akcize koji se prema važećim propisima za ovu vrstu proizvoda obračunavaju po mililitru punjenja.

Izvor/foto: Uprava carina