Migranti i u kazanima za rakiju

Carinici su 25. i 26. marta 2019. godine na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci za 24 sata sprečili 20 migranata da se u sedam kamiona i jednoj isključenoj hladnjači ilegalno prebace preko granice.

Neobičan prizor zatekao je carinske službenike na Horgošu kada su otvorili prikolicu kamiona koji je iz naše zemlje ka Mađarskoj prevozio kazane za pečenje rakije.

Najpre je skener uređaj registrovao ljudsku siluetu u jednom od pomenutih kazana, a carinici su potom uočili presečenu pa nanovo pomoću čiode i superlepka zalepljenu sajlu na prikolici – nedvosmislen znak da je u prikolicu neko ušao.

Otvorivši tovar, carinici su zaista u unutrašnjosti jednog od kazana zatekli skrivenog Avganistanca.

Istoga dana na Horgošu je zabeleženo još pet pokušaja migranata iz Avganistana da se sakriveni u kamionskim tovarima prebace preko granice sa Mađarskom.

Tako je u dva šlepera, domaćih registarskih oznaka čija su krajnja odredišta bile Velika Britanija i Poljska, snimak sa skenera pokazao tri ilegalca u tovaru auto-guma i još dva među džakovima hrane za pse i mačke.

U kamionu poljskih registracija koji je iz Srbije ka Slovačkoj prevozio polistiren u pločama otkrivena su još dvojica državljana Avganistana.

I u prikolici kamiona srpskih registracija koji je čekao u koloni da izađe iz Srbije sa tovarom „carlsberg“ piva za nemačko tržište, carinici su, ugledavši presečenu sajlu, otkrili još dvojicu Avganistanaca.

Četvorica njihovih sunarodnika pronađeno je u isključenoj hladnjači makedonskih oznaka koja je od te zemlje ka Belgiji transportovala odeću, obuću i modne detalje.

Prethodnog dana carinici su pomoću skenera otkrili još trojicu „slepih putnika“ u kamionu bugarskih registracija koji se uputio ka Slovačkoj sa tovarom kozmetičkih proizvoda.

Pored Horgoša, skener je i na prelazu Batrovci 26. marta registrovao ilegalne putnike u tovaru opreme za navodnjavanje i delovima plastenika koje je turski kamion transportovao od te zemlje ka Nemačkoj.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.