Migranti u tablama PVC pene, ormarima, delovima za montažne kuće…

Carinici svakodnevno, uglavnom među robom u kamionskim tovarima, otkrivaju ilegalne migrante, čak i unutrašnjim ispostavama i na prelazima gde je to potpuno nelogično, ali ipak, najveći broj „slepih putnika“ beleži se na najfrekventijim prelazima ka EU.

Od početka godine broj otkrivenih migarnata popeo se na više od 400, a poslednji takav slučaj dogodio se 2. juna 2021. godine na prelazu Vatin, kada su u kamionu čačanskih registarskih oznaka pronađena trojica mladih Avganistanaca, koji su bukvalno bili zaglavljeni među velikim panelima meke poliuretanske pene.

Pomenuti kamion bio je na putu Hrvatskoj i na prvi pogled nije bilo nikakvih indicija da nešto nije u redu, sve dok carinik nije uočio da se brojevi na carinskoj plombi i u dokumentaciji ne slažu, iako je samo carinsko obeležje delovalo nepovređeno.

Kada je utvrđeno da se zapravo radi o carinskoj plombi sa potpuno drugog, beloruskog kamiona u tranzitu, čiji je vozač prethodno prijavio policiji nestanak iste, niko nije bio iznenađen kada su prilikom detaljnog pregleda koji je usledio, među tablama meke PVC pene otkriveni migranti.

Četiri punoletna Avganistanca pronađena su istog dana i u tovaru kozmetike, koju je kruševački kamion prevozio ka Švajcarskoj. Kamion je otvoren na prelazu Šid, jer je uočeno da je carinska šasija presečena pa ponovo zalepljena. Na ovom prelazu su i nekoliko dana ranije pronađena dva Avganistanca i jedan Pakistanac, koji su se skrivali među limenkama. Kamion subotičke registracije, koji je bio na putu ka Italiji, detaljno je pregledan, nakon što je vozač prijavio carinicima da je čuo buku i glasove u tovarnom delu.

Carinci migrante otkrivaju uz pomoć skenera

Na ispostavi Kruševac 1. juna 2021. godine, carinici su u domaćem kamionu kojim je dopremljena različita roba iz Grčke, pronašli četiri sakrivena mladića, poreklom iz Bangladeša i Pakistana.

Neobičan slučaj zabeležen je i na Terminalu Gradina, kada je 30. maja 2021. godine, skenerom pregledan kamion kragujevačkih registarskih oznaka, natovaren delovima mašina za glačanje iz Turske. U njemu su pronađena tri ilegalna migranta, koji verovatno nisu imali nameru da završe u Srbiji, ali očigledno ni priliku da na vreme izađu iz svog skrovišta na teritoriji Bugarske.

Sedam migranata otkriveno i na granici sa Rumunijom, 29. maja 2021. godine, kada su carinici na prelazu Đerdap odlučili da pregledaju domaći kamion, koji je ka Bukureštu prevozio nameštaj. Ispostavilo se da se među komodama i ormarima krije čak sedmorica muškaraca bez bilo kakve dokumentacije.

Na prelazu Horgoš carinici su u tri slučaja, za samo nekoliko sati, 26. maja 2021. godine, otkrili čak sedam migranata. Zahvaljujući mobilnom skeneru, najpre je u jednom kamionu koji je iz Priboja ka Holandiji prevozio delove za montažne kuće, uočeno pet ljudskih silueta.

Potom je i novopazarskom kamionu natovarenom kamenim blokovima iz Albanije, namenjenim nemačkom tržištu, pronađen jedan mladić koji se skrivao u tovaru. Odmah nakon toga, jedan migrant otkriven je i među novim spoljnim gumama, koje je kamon iz Čačka prevozio ka Poljskoj.

Izvor/foto: Uprava carina