Migranti u tovarima maslina, čarapa i guma

Carinici su 14. i 15. septembra 2020. godine na graničnim prelazima Horgoš, Šid i Batrovci, sprečili pokušaje 10 migranata da ilegalno pređu granicu skriveni u tovarima maslina, čarapa, ali i novih traktorskih guma.

Zahvaljujući mobilnim skenerima koje poseduje carinska služba moguće je za svega par minuta videti sve detalje unutrašnjosti tovara velikih teretnih vozila, pa je na taj način otkrivena i grupa od šestoro migranata koja se skrivala u tovaru novih traktorskih guma.

Ova grupa je otkrivena kada je oko podneva 15. septembra za detaljan pregled na skeneru izdvojen kamion severnomakedonskih tablica kojim je iz Turske ka Češkoj transportovan tovar novih guma.

Analizom dobijene slike, carinici su uočili konture ljudskih silueta u tovaru koji je bio uredno prijavljen.

Dva slična slučaja dogodila su se i na graničnom prelazu Šid u ranim jutarnjim časovima, kada su na sugestiju vozača carinici odlučili da otvore prikolice dva kamiona kojima su iz Srbije ka Italiji transportovani tovari ženskih čarapa.

Naime, vozači su službenicima rekli da su pravili pauzu u blizini prelaza, a da su nakon pauze obilazili kamione radi provere i tada začuli ljudske glasove koji su dopirali iz tovara.

Da su njihove sumnje opravdane, pokazalo se nakon što su u oba tovara otkrivena po dvojica migranata iz Avganistana.

Na izlazu prelaza Batrovci prethodnog dana – 14. septembra, zabeležen je i pokušaj četvorice migranata da do EU dođu skriveni u tovaru maslina. Slučaj je otkriven kada su carinici na detaljan pregled skenerom uputili kamion severnomakedonskih registarskih oznaka koji je prevozio 24 tone maslina iz Grčke ka Holandiji.

Slika sa skenera ubrzo je otkrila da se u tovaru nalazi burad ispunjena maslinama, ali i nekoliko “slepih putnika“.

Svi otkriveni migranti predati su policiji u dalju nadležnost, dok su kamioni po završenoj kontroli nastavili put, saopštila je Uprava carina.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.