Mogu li špediteri i prevoznici naći zajednički jezik?

Srpski prevoznici i posrednici u transportu sastaće se sledećeg petka (3. septembra) u prostorijama Pumedtrans-a kako bi razgovarali o cenama koje su neophodne za održivo poslovanje transportne privrede u narednom periodu.

Povod sastanka, saznajemo, jeste – kako smatraju prevoznici – činjenica da pojedine firme sve češće učestvuju na tenderima za prevoz kod velikih srpskih izvoznika i daju neprihvatljive cene, čime se transportna privreda dovodi u ekonomski neodrživo poslovanje.

Zbog toga je ideja sastanka da se posrednicima približe informacije o realnim troškovima za prevoz, pogotovo u situaciji kada je teško zadovoljiti sve potrebe za vozilima u izvozu, kada su vremenski gubici na granicama i u unutrašnjim carinarnicama veliki, kada postoji ozbiljan manjak profesionalnih vozača u međunarodnom saobraćaju, te kada je cena goriva nestabilna, a cene putarina rastu itd.

U toku je sezona tendera i potpisivanja ugovora za narednu godinu, a bez održivog poslovanja transportne privrede neće biti održivo ni zadovoljenje transportnih potreba izvozne privrede, poručuju prevoznici. Neophodno je sagledavanje realnih troškova i formiranje realnih cena transportnih usluga – kako bi se u budućnostiu i dalje obezbeđivali konstantni transportni kapaciteti, navode.