Najveći „ulovi“ na granicama – Ovako su carinici zaplenili više od 4 miliona evra

Tokom proteklih godinu dana carinici su na našim graničnim prelazima zaplenili više od četiri miliona evra, što je za oko milion evra više od prosečnog iznosa koji se zapleni na godišnjem nivou, pokazuju podaci Uprave carina. Ljudi su na najrazličitije načine pokušavali da unesu neprijavljeni novac u zemlju – u jastuku, džepovima jakne, ručnim frižiderima, ispod sedišta…

– Da su rezultati u suzbijanju ilegalnog prenosa gotovog novca, preko dozvoljenih 10.000 evra zaista izvanredni, govori podatak da se samo od carinskih zaplena od 2013. godine u državni budžet slilo preko 25 miliona evra – navode iz Uprave carina za Telegraf.

Pre nedelju dana, 22. maja, carinici su na ulazu graničnog prelaza Špiljani, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja preko pola miliona neprijavljenih evra. Pokušao je da ih iz Crne Gore ka svojoj zemlji u šupljinama svog luksuznog mercedesa ilegalno prenese 40-godišnji turski državljanin.

Kako je tada saopšteno, utvrđeno je da je reč o sumi od čak 562.805 evra, uglavnom u manjim apoenima od 50, 20 i 10 evra. Sve novčanice su bile uredno složene i zapakovane u velike koverte koje su potom slagane ispod tapacirunga u podu, stranicama vozila, rezervnom točku, kao i ispod sedišta. Deo novca je otkriven i u pregradi za dokumenta ispred suvozačevog sedišta, kao i u ličnom prtljagu putnika.

Iz Uprave carina navode da je dva dana kasnije, 24. maja, osujećen sličan pokušaj i na granici sa Hrvatskom, kada je u šupljinama kamionske kabine pronađeno 300.000 funti. Osam paketa sa novcem na ovaj način je pokušao da ka Turskoj prošvercuje 42-godišnji državljanin ove zemlje, u čemu su ga osujetili službenici policije, carine i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, navode iz Uprave carina.

– Da krijumčari koriste svaku mogućnost za zloupotrebe i slučaj otkriven 13. aprila 2020. godine tokom vanrednog stanja na kontrolnom punktu Merdare, kada je u kamionskoj kabini pronađen ručni frižider sa preko 63.000 funti. U pokušaju krijumčarenja deviza sprečen je 50-godišnji državljanin Austrije albanskog porekla, vozač kamiona slovenačke registracije, koji je iz Češke, natovaren polovnom obućom i traktorom sa priključcima krenuo put Albanije – navode iz Uprave carina.

Tim prilikom kontrolom kabine kamiona ispod vozačevog kreveta, zakamuflirani hranom i flašama soka, pronađeni su ručni frižider i putna torba sa četiri kese napunjene svežnjevima novca.

Carinici su na prelazima Batrovci i Gradina krajem februara za dva dana sprečili da gotovo 110.000 evra bude ilegalno preneto preko granice, dodaju iz Uprave carina.

Naime, slučaj u kome je sprečeno krijumčarenje 80.000 evra dogodio se u ranim jutarnjim satima 24. februara, na prelazu Batrovci, kada je na ulaz u zemlju za kontrolu pristigao automobil BMW francuskih registarskih oznaka u kojem su bila dvojica francuskih državljana turskog porekla. Novac je pronađen najpre ispod suvozačkog sedišta, a potom i u fabričkoj šupljini prtljažnika pronađene koverte sa neprijavljenim novcem, u ukupnom iznosu od 90.000 evra.

Dan ranije je na prelazu Gradina, na izlazu iz zemlje, 39.000 evra pronađeno je u vozilu porsche cayenne nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 47-godišnji turski državljanin. Novac je pronađen u unutrašnjem džepu jakne koju je on imao na sebi.

Iako Uprava carina stalno apeluje da putnici prijave devize koje prenose preko granice, oni i dalje, iz samo njima znanih razloga, skrivaju velike svote novca da bi ga ilegalno preneli preko granice. Samo na prelazu Gradina tokom prošle godine zadržano je više od 1,3 milion evra pa je tako krajem decembra 2019. godine sprečen i pokušaj trojice norveških državljana palestinskog porekla da prokrijumčare oko 649.000 norveških kruna, što je gotovo 65.000 evra, navode iz Uprave carina.

Podsetimo, kako je tada saopšteno, kod trojice norveških državljana palestinskog porekla koji su putovali ka Turskoj pronađene su neprijavljene devize u ukupnom iznosu od preko 900.000 norveških kruna i 3.900 evra.

Oko 475.000 norveških kruna pronađeno je u džepovima jakne koju je nosio na sebi 42-godišnji putnik u automobilu, 285.000 kruna i 3.900 evra otkriveno je kod 45-godišnjeg suvozača, dok je 43-godišnji vozač bez prijavljivanja preko granice pokušao da prenese 150.000 norveških kruna.

Dan ranije je, podsećaju iz Uprave carina, na tom prelazu zaplenjeno 84.000 evra, kojima je bio ispunjen jedan jastuk. Iskusni carinici su prekršaj otkrili kada je na red za izlaznu kontrolu stigao „mercedes” nemačkih registarskih oznaka, kojim su trojica turskih državljana putovala iz Nemačke ka svojoj zemlji. Kako je tada saopšteno, jastuk koji se nalazio na zadnjem sedištu, jer ga je jedan od troje putnika koristio za odmor tokom putovanja. U jastuku se, pored uobičajnog punjenja, našlo i 114.000 skrivenih evra.

Iz Uprave carina navode da je jedan od zanimljivijih slučajeva zabeležen i početkom decembra na izlazu prelaza Preševo, kada su carinici sprečili pokušaj krijumčarenja 89.000 neprijavljenih evra.

– Devizni prekršaj je otkriven pregledom mercedesa nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 56-godišnji grčki državljanin sa prebivalištem u Nemačkoj. Detaljnim pregledom putnika i automobila ustanovljeno je da on u džepovima jakne, u kaseti ispred suvozačkog sedišta, u ličnoj torbici, kao i u torbi za laptop, krije čak 89.000 evra koje nije prijavio – dodaju iz Uprave carina.

Koliko je novca dozvoljeno preneti bez prijavljivanja?

Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali ukoliko unosite više od 10.000 evra dužni ste da to prijavite. Iz Uprave carina napominju da na svim graničnim prelazima stoje vidno istaknuta obaveštenja o dozvoljenom iznosu novca koji je bez prijavljivanja moguće preneti preko granice.

– Pred novogodišnje, božićne i uskršnje praznike na svim frekventnijim prelazima dele se brošure namenjene putnicima na srpskom i engleskom jeziku, koje takođe sadrže informacije u vezi sa propisima koji se odnose na ovu oblast, a na sajtu Uprave carina se takođe nalaze detaljne informacije o tome kako bi svi koji to žele mogli da budu pravovremeno informisani.

Izvor: Telegraf 

Foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.