Nemačka automobilska industrija polako se oporavlja

U nemačkoj automobilskoj industriji raspoloženje se postupno popravlja, kako među proizvođačima automobila, tako i među njihovim dobavljačima, piše seebiz.eu.

Iako je raspoloženje nemačke automobilske industrije prema merenjima Ekonomskog instituta Ifo u Minhenu u julu iznosilo -68,3, u avgustu se popravilo na -34,8 boda. U aprilu – kada je kriza bila najgora, inače, ovaj indeks je iznosio -87,3 boda, što je gore čak nego u aprilu 2009. na vrhuncu prethodne finansijske krize.

Neki drugi pokazatelji u ovoj industriji daju, inače, pomalo pomešane znakove. Buduća poslovna očekivanja neznatno su se pogoršala, sa padom od +40,9 bodova u julu na +37,4 boda, slično očekivanjima izvoza, i nešto nižim planovima proizvodnje. Ifo, s druge strane, govori o nešto poboljšanoj knjizi porudžbina, gde je odgovarajući pokazatelj porastao s +25,9 u julu na +37,9 bodova u avgustu.

Rukovodilac istraživanja Klaus Wolhrabe komentarisao je da je došlo do smanjenja poreza na dodatu vrednost, kao i da su realizovane prethodno odložene porudžbine – što je sve došlo iz prethodnih zaliha. Dodao je da je situacija s zapošljavanjem i dalje izazovna i da kompanije koje su ranije razmatrale otkaze i dalje nastavljaju da razmišljaju u tom smeru.

Kako što je poznato, dobar deo nemačke privrede poslednjih meseci pribegao je radu s nepunim radnim vremenom.

Prodaja automobila u Evropi je zbog pandemije gotovo zaustavljena u aprilu i maju, a zatim je počela da poboljšava. Ipak, na polugodišnjem nivou, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA) u zemljama članicama EU i EFTA i dalje je bila 38% niža nego u prvoj polovini 2019.

Prodaja se brže oporavlja u Kini, koja je veoma važno tržište za nemačku automobilsku industriju, gde je polugodišnji pad bio znatno manji. Naravno, očekuje se da će godišnji prosek biti malo manje „crven“ sa svakim mesecom, ali je na godišnjem nivou – barem evropski deficit, i dalje oko petine, piše seebiz.eu.

Bolje raspoloženje u nemačkoj automobilskoj industriji moglo bi da bude dobra vest i za Srbiju, s obzirom na to da veliki broj fabrika u našoj zemlji proizvodi autodelove, kao i da je Nemačka naš najveći spoljnotrgovinski partner.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.