Nemačke kompanije zainteresovane za srpsku logistiku – Susreti firmi na konferenciji 30. oktobra u Beogradu

U organizaciji „Delegacije nemačke privrede u Srbiji“, u saradnji sa „Predstavništvom nemačke privrede u Makedoniji“ i nemačkom konsultantskom kućom „em&s GmbH“, u Beogradu 30. oktobra biće organizovana stručna konferencija na temu:  „Uvod u tržište transporta, logistike i saobraćaja u Srbiji“.

U okviru studijskog putovanja predstavnici desetak nemačkih kompanija kao i jednog od najvećih evropskih udruženja za špediciju i logistiku, „VSL“ iz Dizeldorfa, od 28. do 31. oktobra, posetiće Podgoricu, Beograd i Skopje sa namerom da se upoznaju sa mogućnostima poslovanja, ostvarivanja poslovnih kontakata sa lokalnim i javnim preduzećima iz ove oblasti kao i planiranim projektima.

Tržišta u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, koje nemačke kompanije iz ove branše tek treba da otkriju, razvijaju se vrlo dinamično dok revitalizacija kompletne infrastrukture i dalje predstavlja prioritet sve tri vlade pomenutih zemalja. Ovaj projekat je, i na osnovu zaključka nemačkog Bundestaga, podržan od strane nemačkog  Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju  (BMWi) i predstavlja sastavni deo programa razvoja tržišta za nemačka MSP iz pomenute privredne oblasti.

Rukovodilac projekta, Milan Vučković, iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji, napominje da će kao glavne teme na konferenciji u Beogradu dominirati: infrastrukturna analiza domaćih puteva, železnice, vazdušnog i rečnog saobraćaja kao i planiranih projekata, zatim projekat multimodalnog transportnog lanca na relaciji Severno more-Balkan-Crno more, za koji je udruženje VSL svojevremeno uradilo Predstudiju izvodljivosti, međunarodna sertifikacija za logistička preduzeća, zatim aktuelna situacija sa lukama i rečnim saobraćajem u Srbiji i telematike.

 – Naravno, domaće kompanije imaće mogućnosti da u vreme nekoliko pauza ostvare direktne kontakte sa gostima iz Nemačke. S obzirom na veliki interes i prijave koje su počele da pristižu savetujem domaćim preduzećima da se pravovremeno prijave i time obezbede do dva mesta za svoje predstavnike –  kaže Vučković.

Organizator napominje da će ulaz za sve na vreme prijavljene osobe biti slobodan te da je obezbeđen simultani prevod.