Nova šansa za domaće izvoznike – Od sledeće godine bi trebalo da roba ide za Kinu bez carine

Pregovori o bescarinskom izvozu u Kinu su u toku, a prva roba iz Srbije neopterećena taksama, trebalo bi da krene do kraja godine. U Ministarstvu trgovine ističu da je ovo šansa i za domaće privrednike, i za privlačenje stranih investitora. Roba iz Srbije trebalo bi da bude i 35 odsto jeftinija od robe proizvedene u Evropi, prenosi RTS.

Put je dugačak i skup, a tržište probirljivo. Oni koji u Kinu već izvoze, kupce su našli na međunarodnim sajmovima i preko Privredne komore Srbije.

Dobar deo kineskog tržišta hrane i pića zauzele su Francuska, Italija i Čile, ali u Privrednoj komori Srbije kažu da ni našoj zemlji ne treba mnogo da bi je prepoznali kao proizvođača delikatesa. Kancelarija u Šangaju završava rad na promociji srpskih proizvoda na mrežama, poput Tiktoka i Alibabe.

– Kina je jedinstveni digitalni ekosistem gde se skoro 60 odsto maloprodaje odvija onlajn. Naša kancelarija upravo radi na tome da se otvori prvi srpski nacionalni paviljon za srpska vina i rakiju koji će podići na jedan viši nivo prodaju i promociju naših alkoholnih pića – kaže Jelena Grubor iz Privredne komore Srbije.

U Ministarstvu trgovine napominju da će posle potpisivanja sporazuma srpska industrija i poljoprivreda za izvoz u Kinu imati najbolju poziciju u Evropi. Nadaju se da će to privući i strane investitore.

– Te kompanije moraju prvo da otvore proizvodnju u Srbiji, jer da biste izvozili kao domaća kompanija, domaći proizvod, morate da imate proizvodnju i sirovinu iz Srbije. Želimo da ostvarimo prostor za naše kompanije da imaju i do 35 posto bolju startnu poziciju na tržištu, da ukinemo carinu, a onda i druge barijere – kaže ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

Maja Aleksić iz vinarije Aleksić napominje da je za kinesko tržište najvažnija količina robe i napominje da bi proizvođači iz Srbije mogli da pokriju tek jedan mali deo njihovih zahteva.

– Bundevina ulja su se pokazala kao proizvod koji je po ukusu Kineza, a zanimao ih je i kvalitet sirovinske baze, ali s obzirom na to da mi uzgajamo sirovinu, brzo smo stekli njihovo poverenje – kaže Nebojša Lukić iz firme „Proizvodi od golice Olga“.

Srpski izvoz u Kinu je 2012. godine vredeo šest miliona dolara. Prošle godine milijardu i 300 miliona, a ove se očekuje plasman vredan dve milijarde. Najviše smo zaradili na izvozu bakra i motora. Veliki rast izvoza ima i goveđe meso.

Potencijal za izvoz u Kinu najbolje ilustruju statistički podaci. Oni poslednji objavljeni, pokazuju da je ova zemlja u aprilu zabeležila trgovinski suficit od 82,0 milijarde evra. Kako prenosi Politika, Glavna carinska administracija Narodne Republike Kine je saopštila da su ovi rezultati bolji od očekivanih, jer je predviđan skromniji rast od 65,1 milijarde evra. Trgovinski bilans Kine je značajno bolji u odnosu na isti mesec prošle godine, kada je zabeležen niži suficit od 45,0 milijarde evra. Izvoz je u aprilu porastao za 8,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz opao za 7,9 odsto.

Kinu političari smatraju prijateljskom zemljom koja nas ni u čemu ne uslovljava. Ekonomisti i privrednici, prirodno očekuju i veću materijalnu korist za obe strane.