Olakšice u carinskoj proceduri sa Kinom, Mađarskom i Makedonijom

U Upravi carina 14. i 15. septembra 2017. godine održan je 3. sastanak Radne grupe za sprovođenje Protokola o saradnji u olakšavanju postupka carinjenja, u kojoj učestvuju predstavnici kineske, mađarske, makedonske i srpske carinske administracije. Radna grupa se ovoga puta sastala u Beogradu kako bi pratila sprovođenje Okvirnog protokola za saradnju u olakšavanju postupka carinjenja između kineske, mađarske, srpske i makedonske carine koji je potpisan na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope održanog u Beogradu 2014. godine, objavila je Uprava carina na svom sajtu.

Uprava carina podseća da se tim protokolom strane obavezuju da će intenzivirati carinsku saradnju u mnogim oblastima, a pre svega na polju pojednostavljenja carinskih procedura, obezbeđivanja olakšica za privrednike, pružanja tehničke pomoći razmenom stručnjaka i organizovanjem obuka za primenu savremene tehnologije.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije, Veselin Milošević je naglasio da carinska služba ulaže maksimalan trud da se kroz pojednostavljenje carinskih procedura pruži podrška nastojanjima Vlade Republike Srbije u realizaciji poduhvata čiji je cilj olakšavanje protoka robe koja će biti transportovana železnicom.

Da bi se novom prugom na relaciji Beograd – Budimpešta čija izgradnja treba da počne u novembru, vreme putovanja i transporta robe između glavnih gradova Srbije i Mađarske smanjilo na manje od tri sata, neophodno je da se usaglase i ubrzaju granične procedure. Carinske službe naših zemalja nalaze se pred izazovom kako da se postupanje sinhronizuje tako da se protok robe odvija brže i efikasnije, da se olakšaju carinske procedure, primene trgovinske olakšice i tako unaprede trgovinske veze između naših zemalja, odnosno da svi od toga imamo maksimalne koristi.

Delegacije NR Kine, Mađarske, Makedonije i Srbije su tokom dvodnevnog susreta najviše pažnje posvetile pitanjima u vezi sa analizom rizika koja je od suštinskog značaja za kontrolu koja je brza, a istovremeno ima maksimalan učinak. Ako se ima u vidu ekspanzija kineske ekonomije i potreba te zemlje da robu u teretnom saobraćaju na najekonomičniji i najbrži način transportuje od luke Pirej do glavnih čvorišta za dalju distribuciju, jasno je da se Makedonija, Srbija i Mađarska nalaze upravo na tom putu i da je neophodno da carinske službe usaglase postupanje i tako omoguće benefit i za svoje nacionalne ekonomije.

Tokom dvodnevnog susreta, delegacija Uprave carina Srbije je održala prezentaciju o metodama kontrole koje se kod nas primenjuju, predstavnici Mađarske su demonstrirali primere primene pametnih i sigurnih carinskih plombi na kinesko-evropskoj ekspresnoj kopnenoj liniji u železničkom saobraćaju, dok su predstavnici Makedonije predstavili primere dobre prakse u targetiranju robe na osnovu analize rizika.

Delegacija kineske carine je tokom sastanka predstavila iskustva u pretovaru prekograničnih pošiljki, kao i reforme kineske carine u oblasti upravljanja rizicima posebno ističući značaj saradnje između kineske, srpske, mađarske i makedonske carine u ovoj oblasti.

Sve četiri delegacije su tokom susreta naglasile svoju posvećenost saradnji sa privredom i težnju ka stvaranju uslova za što intenzivniji ekonomski napredak, što će svima nastaviti da bude prioritet i u narednom periodu, zbog čega je i dogovoren plan za nastavak saradnje do kraja ove i tokom naredne godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.