Otvoren nov carinski terminal u Kladovu – Conal Group planira i gradnju pretovarnog mesta na Dunavu

U privrednoj zoni u Kladovu otvoren je nov carinski terminal, koji se prostire na oko 2,7 hektara.

Novi terminal obuhvata prostorije za rad carinskih službenika na površini od 200 m2, zatvoren skladišni prostor od 150 kvadrata, kao i otvoren skladišni prostor od 400 m2. Carinski terminal tehnički je osposobljen za sprovođenje mera carinskog nadzora i carinske kontrole, sa platformom za pregled vozila, kolskom vagom, a osim video nadzora ima i fizičko obezbeđenje. Raspolaže parking prostorom za 150 kamiona, a vozačima su na raspolaganju i prostorije za odmor i osveženje, piše list Danas.

Izgradnja novog terminala koštala je oko 100 miliona dinara, a taj posao u potpunosti je finansirala Conal Group. Kako navode u toj kompaniji, namera im je da se time omogući brži i aktivniji kontakt sa privredom, te da se skrate, odnosno ubrzaju carinske proscedure.

– Iz godine u godinu se povećava broj kamiona na graničnom prelazu Đerdap, pa se ukazala potreba da se protok teretnih vozila ubrza. Kako bismo povećali efikasnost poslovanja i ubrzali rad carinskih službenika, 14. oktobra ove godine sa Upravom carine Beograd potpisali smo desetogodišnji ugovor o angažovanju našeg terminala na carinskim poslovima na području Carinarnice Kladovo – pojašnjava vlasnik Conal Group Boris Čelenković.

Čelenković ističe da su izgradnjom novog terminala stvoreni uslovi za skraćene i ubrzane procedure carinjenja robe. On navodi da Conal Group ima i značajne planove za budućnost „u vezi sa korišćenjem potencijala Dunava“.

Nameravamo da proširimo delatnost terminala, jer je naredni korak izgradnja terminala za pretovar robe koja se transportuje Dunavom, kaže vlasnik Conal Group.

Conal Group osnovana je 2006. godine, a osnovna delatnost ove kompanije je međunarodna trgovina sirovinama za industriju aluminujuma, kao i snabdevanje energijom. Prema podacima sa sajta, godišnji promet iznosi oko 30 miliona evra.