Otvoreni Balkan bez barijera u prometu osnovnih roba – Šansa za dugoročne ugovore sprske privrede

U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih namirnica, izjavio je u sredu, 27. jula, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
To će biti potvrđeno sporazumom koji je u pripremi i biće potpisan u Beogradu u septembru, najavio je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a. Čadež je takođe izjavio da je domaće tržište stabilno snabdeveno osnovnim životnim namirnicama, da izazov predstavlja proizvodnja i cena svinjetine, ali da se razgovara sa partenrima u vladi da se i taj problem reši i da proizvođači ne budu na gubitku.
Govoreći o sastancima predstavnika država i administracija Otvorenog Balkana koji su održani u Tirani, napomenuo je da su se ti susreti ustalili i da se pre svakog samita „radi ozbiljno na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala“.
– U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednosti hrane i energetike, ali i o pomoći u hitnim situacijama i zajedničkim radnim dozvolama – rekao je Čadež.
Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali „su sa nama kako da formiramo bolje i konkurentije cene“.
– Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada možete da dobijete povoljniji šećer u Albaniji iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugoročnije ugovore – naglasio je Čadež.
Sporazum koji će obezbediti slobodan promet osnovnih roba će imati i odredbu o zabrani reeksporta, tako da ne dolazi do nekih manipulativnih radnji.
Čadež je dodao da „ne vide nijedan problem u snabdevenosti domaćeg tržišta“.
– Vodili smo razgovore u poslednja dva meseca sa Vladom Srbije oko šećera. Ima ga dovoljno, kao i ostalih životnih namirnica. Sada je malo veći izazov svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali sa gubicima – navodi Čadež.
Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.
– Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do špekulacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom nekom periodu koji nije dugačak videlo kako da se reše problemi – kazao je Čadež.
Dodaje da se ukidaju sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda.
– Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu – naveo je predsednik PKS-a.
Govoreći o ceni struje, Čadež ističe da će očigledno doći do poskupljenja ovog energenta.
– Zasada, kada je industrija u pitanju mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 EUR po megavat času. Čini mi se da će tu morati da dođe do korekcije. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba, a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da sa Vladom Srbije dođe do dogovora – rekao je Čadež.